Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Goede dementiezorg, het kan wel

Vaak wordt gezegd dat je ervoor moet zorgen dat mensen met dementie niet verder achteruit gaan. In Huize Wezup zien ze dat anders. Door samen de uitdaging aan te gaan, worden de bewoners juist zoveel mogelijk gestimuleerd om zelfs een stap vooruit te zetten.
Goede dementiezorg

Ik deed in 2014 een oproep om juist de positieve ontwikkelingen in de ouderenzorg te belichten, zodat dit als voorbeeld kan dienen voor anderen. Elkaar inspireren dat het ook anders kan. Naast ontzettend veel negatieve reacties die ik ontvangen heb, zijn er mensen die gehoor gegeven hebben aan mijn oproep. Ik werd zelfs uitgenodigd om te zien dat het echt anders kan.

Zo kwam ik terecht in Wezup, een dorpje met 170 inwoners in Drenthe. Daar staat Huize Wezup, een kleinschalige, particuliere woonvoorziening voor mensen die vanwege geheugen- of cognitieve problemen niet meer zelfstandig kunnen wonen. Bij binnenkomst werd gevraagd of ik zin had in een kopje koffie, en na de lange autorit smaakte dat zeker. Nadat ik me had voorgesteld aan de bewoners, dronken we gezamenlijk koffie met op de achtergrond een muziekje.

De huiskamer deed me in geen enkel opzicht denken aan een ouderwets verpleeghuis. Geen indommelende ouderen, maar alerte mensen die gezellig mee kletsen. Jan ’t Hoen, Thea Enninga en hun dochter Merel en de initiatiefnemers van Huize Wezup vertelden hoe belangrijk het is om mensen te stimuleren en overdag actief te houden. Dit kan zowel met gezamenlijke als individuele activiteiten, zolang de mensen er zelf maar plezier in hebben. En dit hoeft niet altijd geld te kosten, een wandeling naar het dorp vinden mensen ook heerlijk. Hierdoor behoud je de dagstructuur en voorkom je dat ze ’s nachts gaan ronddolen.

Vaak wordt gezegd dat je ervoor moet zorgen dat mensen niet verder achteruit gaan. Hier zien ze dat anders. Door samen de uitdaging aan te gaan, worden de bewoners juist zoveel mogelijk gestimuleerd om zelfs een stap vooruit te zetten. En dan geeft het veel voldoening als er bijvoorbeeld een mevrouw uiteindelijk zelf kan lopen, terwijl ze in het verpleeghuis alleen maar op bed lag.

Het zo vroeg mogelijk vaststellen van dementie is belangrijk. Vaak leven mensen met geheugenproblemen al een tijd in onzekerheid, stelt Alzheimer Nederland. Een duidelijke diagnose kan rust geven en er kan snel gestart worden met een behandeling. Dit zijn belangrijke signalen van dementie. Lees hier meer >>

Daarbij is het ook belangrijk dat men elkaar begrijpt. Herken de signalen, ook al kunnen mensen door hun dementie niet meer goed communiceren. Zo heeft onrust vaak een betekenis, bijvoorbeeld bij een bewoner die in het verpleeghuis om de twee weken een blaasontsteking had en daarom veel antibiotica slikte. Sinds haar komst naar Huize Wezup is dit verleden tijd, want het signaal onrust werd hier wel begrepen. Ze moest gewoon vaak naar het toilet.

De huiselijke sfeer, het kleinschalig wonen en de zorg op maat hebben mij overtuigd dat het ook anders kan. Dit is natuurlijk niet uniek voor Huize Wezup, want er zijn veel andere voorbeelden van de goede ontwikkelingen in de ouderenzorg. Natuurlijk ken ik ook de slechte voorbeelden; met het vertellen van negatieve verhalen over ouderenzorg en de slechte kwaliteit van zorg kan ik een weekprogramma vullen. Maar de vraag is, wat lost dit op? Denken in oplossingen en de uitdaging aangaan, dàt is waar we met zijn allen voor moeten gaan, ook in 2015.

Wilt u het zelf zien? Ga langs bij Huize Wezup en raak geïnspireerd. Goede dementiezorg. Het kan wel!

1 REACTIE

  1. Ik ben het met u eens dat goede dementiezorg mogelijk is. Echter alles staat of valt met voldoende personele bezetting. Pas dan kun je de bewoners de benodigde aandacht geven en de juiste zorg verlenen. Vaak is het zo dat de verzorgenden op de werkvloer zich al in allerlei bochten moeten wringen om fatsoenlijke basiszorg te kunnen geven. Het stukje persoonlijke aandacht schiet er bij minimale bezetting, helaas, dan bij in. Het wordt tijd dat Den Haag eens inziet dat er meer geld beschikbaar moet komen voor het aantrekken en opleiden van personeel en het uitdunnen van de managerslaag. Het vak zou weer aantrekkelijk gemaakt moeten worden voor jongeren. Nederland vergrijst en het aantal ouderen met dementie neemt toe.
    We kunnen met z’n allen van alles bedenken om het de ouderen zo aangenaam mogelijk te maken echter daar moeten genoeg handen voor aanwezig zijn…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.