Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Bezuiniging en Burgerkracht

Tijdens mijn laatste opdracht als adviseur in het publieke domein sprak ik met een ambtenaar van een kleine gemeente. Hij was belast met het op orde krijgen van de Wmo-financiën (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Ik was bij hem om te meten of de combinatie welzijn en zorg in de wijk maatschappelijk rendement oplevert in de vorm van burgerkracht.
Bezuiniging en Burgerkracht

Lees hier meer blogs van Jillis Kors >>

De ambtenaar vertelde mij een interessant verhaal. Hij moest 600.000 euro besparen. Om te beginnen had hij daarom in kaart gebracht welke voorzieningen er waren waarop kon worden bezuinigd zonder dat de burgers van zijn gemeente er hinder van zouden ondervinden.

De boodschappendienst werd afgeschaft en een voorziening voor hulpvervoer met een particulier vervoermiddel werd ook afgeschaft. De wethouder kreeg daarop een telefoontje van een enkele verontwaardigde burger. Hoe het mogelijk was dat de vergoeding voor particulier vervoer voor hulpbehoevenden werd afgeschaft en hoe hij nu aan brood moest komen nu de vergoeding er niet meer was! De wethouder antwoordde koeltjes dat de vergoeding zeker nooit bedoeld was voor brood.
Met uitzondering van die ene burger reageerde niemand op de bezuinigingsmaatregel.

Een ander voorval deed zich voor met een gezin dat in nood verkeerde. Vader en moeder met tien kinderen deden een beroep op de gemeente voor ondersteuning. De betreffende ambtenaar ging in gesprek met het gezin en concludeerde dat er een sterke relatie was met de plaatselijke kerk die naast de gemeente ook een voorziening had voor hulpbehoevende gezinnen. Uiteindelijk konden kerk en gezin het met elkaar oplossen en was de gemeente niet meer nodig.

Conclusie van deze ontmoeting? De ambtenaar heeft inmiddels 300.000 euro bezuinigd door voorzieningen voor burgers weg te snijden zonder dat ook maar een schijn van opstand is ontstaan in zijn gemeente. De ambtenaar concludeerde koeltjes: ‘Burgerkracht ontstaat wellicht als eerste door het snijden in voorzieningen en minder snel door het introduceren van nieuwe activiteiten.’

Jillis Kors, (Groningen, 1974), opleidingen Cultureel Maatschappelijke Vorming en Sociologie, is docent/onderzoeker en voorzitter van het SROI netwerk voor Nederland en Vlaanderen. Volg Jillis op Twitter via @Jilliskors >>

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Geen opstand wil nog niet zeggen dat de sociaal zwakkere, kwetsbare burgers niet geraakt worden door te snijden in voorzieningen. De drempel om verhaal te halen is vaak groot. Dit werkt m.i. verborgen hulp- en zorgvragen in de hand. Het is te makkelijk om te concluderen dat dit de burgerkracht vergroot.

  3. Mensen zien hun aanvraag ook vaak niet als een recht maar meer als een wens.
    Dat dit gezin samen met de kerk hun probleem moeten oplossen vind ik ver terug in de tijd en afhankelijkheid van de kerk,brr die tijd hebben we toch al gehad .
    Wat de mens echt nodig heeft van de gemeente(WMO) hebben ze als burger van die gemeente recht op.natuurlijk naar inkomen.
    Dat er toezicht en controle op is vind ik normaal. Maar de mensen vragen ook niet om snoepreisjes.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.