De vorige keer blogde Monique over de bezuinigingsdruk >>
De belangrijkste veranderingen die hier de veroorzaker van zijn:
• De onderhandelingsakkoorden waardoor curatieve zorg slimmer georganiseerd dient te worden. Ontwikkeling en toepassen van e-health waardoor de patiënt meer zelfredzaam wordt.
• Hervormingsplannen van langdurige zorg.
Deze maatregelen hebben effect op de werkgelegenheid, de plek waar de zorg wordt uitgevoerd en op de inhoud van het werk. In de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg wordt verwacht dat er voor de komende vijf jaar een overschot aan zorgmedewerkers is. Alleen is er nog vraag naar mbo- en hbo-verpleegkundigen. De verwachting is dat voor 2018 echter de vraag naar personeel op alle opleidingsniveaus weer gaat stijgen. In de begroting van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2014 is een investering opgenomen om het personeel op mbo-niveau door te laten stromen naar hbo-niveau. Ook worden er maatregelen getroffen om mensen van werk naar werk te helpen en om te bij- of herscholen.
Er zal de komende jaren een grote zorgprofessionalsverhuizing plaatsvinden. Op dit moment wordt onderzocht welke professionals dit zijn, hoeveel en waar ze dan naar toe gaan en hoeveel zorgprofessionals er ontslagen dreigen te worden (arbeidsmarkteffectrapportage). Op basis van deze gegevens stellen de branches sectorplannen op. Met de intentie om de mensen die hun baan dreigen te verliezen via mobiliteit, omscholing, herscholing en bijscholing zo veel mogelijk aan de slag te houden.
NU’91 zit als vertegenwoordiger van zorgprofessionals samen met de werkgever aan de tafels waar de plannen voor de zorgprofessionalsverhuizing besproken worden. Wij staan er op dat de werkgelegenheid behouden blijft en de begeleiding van de transitie van zorg voor de zorgprofessional goed begeleid wordt.
Wat echter ontbreekt in alle plannen is het gebruik maken van de economische waarde van verpleegkundige zorg. In de plannen wordt gesproken over kostenbesparing in de zin van minder verpleegkundigen en verzorgenden en meer zelfzorg van de zorgvragers. Maar verpleegkundigen hebben al lang in de praktijk en door wetenschappelijk onderzoek laten zien dat zij geen kostenveroorzaker zijn maar juist economisch voordeel kunnen leveren.
NU’91 heeft in 2012 onderzoek laten doen naar de economische waarde van verpleegkundige zorgverlening. Daaruit blijkt dat de kwaliteit van leven bij substitutie door verpleegkundige zorgverlening niet verbetert, maar ook niet verslechtert. De patiëntentevredenheid daarentegen stijgt wel indien de gebruikelijke zorg gesubstitueerd wordt door de verpleegkundige zorgverlening.