De vorige keer vertelde Fawzi het verhaal van de geradicaliseerde Marie-Louise.
https://www.zorgwelzijn.nl/blog/blog-de-ban-van-stalin/
Ad en Miep Hoogenboom zijn beiden 95-jaar oud en rustige mensen. Ze ontvang huishoudelijke hulp, omdat ze door allerlei ouderdomskwaaltjes niet meer in staat zijn hun huis schoon te houden. Tot grote tevredenheid van het echtpaar komt Riet iedere donderdagmorgen een handje helpen. Aan het einde van de ochtend drinken ze een kopje koffie en vertelt Ad over de goede oude tijd. Niets aan de hand zou je zeggen.
Een totale schok
Een paar weken geleden vindt Riet bij het schoonmaken van de slaapkamer een exemplaar van ‘Mein Kampf’. Totaal gechoqueerd loopt Riet de slaapkamer uit en gaat ze naar beneden. Aan de koffietafel zitten Ad en Miep op Riet te wachten. Het echtpaar ziet dat er iets aan de hand is met Riet en vraagt om opheldering. Stotterend vertelt Riet wat ze gezien heeft. Ad en Miep trekken wit weg en nodigen Riet uit voor een kopje koffie. Ad moet blijkbaar zijn verhaal kwijt.
Een verborgen verleden
Ad gaat er eens goed voor zitten. Als jongeman dacht Ad dat de Sovjet-Unie de wereld ging veroveren. Om het rode gevaar te stoppen sloot Ad zich aan bij de NSB. Hij was ervan overtuigd dat NSB leider Anton Mussert en Adolf Hitler de wereld zouden vrijwaren voor de communisten. En eerlijkheidshalve was Ad zeer onder de indruk van de economische prestaties van de Duitse leider. De Duitse inval in mei 1940 zag Ad als een noodzakelijk kwaad. Puur ter verdediging tegen de troepen van Stalin. Voor de Jodenvervolging sloot Ad (on)bewust zijn ogen.
Kameraadschap
In 1941 kwam Ad in contact met mensen van de NSB. Ze nodigden hem uit om een keer mee te gaan naar een toespraak van de grote leider. Tijdens de bijeenkomst werd Ad getroffen door een gevoel van warmte en kameraadschap. Voor hem reden zich aan te sluiten bij de NSB. Tussen 1941 en 1944 bezocht Ad met grote regelmaat NSB bijeenkomsten. Niet zozeer om naar de toespraken te luisteren, maar vooral om te genieten van het gratis bier. De dramatische situatie van Joodse Nederlanders ging nog steeds langs Ad heen.
De val van de hemel
In het laatste oorlogsjaar veranderde de situatie voor Ad. De Duitsers gedroegen zich beestachtig en de gezellige NSB bijeenkomsten van weleer werden steeds grimmiger. De hemel was aan het vallen. Ook ging Ad zich beseffen dat veel van de Joodse Nederlanders de oorlog niet hebben overleefd. Een schuldgevoel werd hem meester. Ad probeerde zich los te wrikken van de NSB. Dat werd helaas voor Ad niet getolereerd door de leiding.
Arrestatie
In mei 1945 werd Ad gearresteerd door lokale troepen van de Binnenlandse Strijdkrachten. Zijn naam stond op een lijst van foute Nederlanders. Na een kort massaproces werd Ad veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens collaboratie met de vijand.
Toeval bestaat niet
Het totaal verwerpelijke boek ‘Mijn Kampf’ heeft meer dan 77 jaar in de kast gestaan. Op een gegeven moment is Ad het boek gaan herlezen, omdat hij zich zorgen maakt over de situatie in de wereld. Hij ziet parallellen met de situatie van destijds en wil op zijn manier de wereld behoeden voor gevaarlijke denkbeelden van foute leiders.
Fawzi Salih,
september 2017
Hoe zou jij reageren op het verhaal van Ad? Laat het mij weten via f.salih@kennis-express.nl of via https://www.twitter.com/jeugdbeleid