De vorige keer schreef Mariska wat sociaal werkers kunnen leren van Hendrik Groen >>
1. Belangrijke vaste waarde
De buurtcoaches zijn voor de deelnemers een belangrijke vaste waarde. Vanuit deze vertrouwensbasis zetten deelnemers nieuwe stappen richting participatie. Hierdoor raken ze weer in verbinding met hun omgeving.
2. Verbinden van deelnemers
Buurtcoaches spelen een belangrijke rol in het verbinden van deelnemers onderling. Door in groepsgesprekken aan te sluiten bij de krachten en talenten van deelnemers en deze te benutten ontstaan mooie gesprekken waarin deelnemers voor elkaar van betekenis zijn.
3. Hulpbronnen
Deelnemers zijn krachtige hulpbronnen voor elkaar. Ze bieden elkaar gezelschap, geven elkaar tips en informatie, en ondersteunen elkaar zowel emotioneel als praktisch. Een grote diversiteit in de groep deelnemers leidt tot een grote variëteit aan potentiële hulpbronnen.
4. Eigen netwerk
Buurtcoaches zijn een verbindende factor tussen deelnemers en instanties, werkgevers en andere organisaties. Buurtcoaches zijn het meest succesvol, als ze zelf investeren in hun eigen netwerk en dit ook benutten.
5. Participatie
Participatie is een krachtige manier om weer sociaal verbonden te raken met andere mensen. De deelnemers participeren actief op een manier die aansluit bij wat ze op dat moment aankunnen. Zij houden gedurende het proces zeggenschap over wat ze wel en niet willen en ze denken mee over de invulling van de activiteiten in het activeringsproject. Dit blijkt een mooie opstap om weer buiten het project te gaan participeren, bijvoorbeeld als vrijwilliger of in werk.
6. Ervaringskennis
Buurtcoaches zijn doeners. Vanuit hun ervaringskennis handelen ze, zonder dat ze zich bewust zijn wat ze precies doen. Reflectie met het team kan helpen om deze impliciete ervaringskennis expliciet te maken. Hierdoor kunnen buurtcoaches van elkaar leren en kan er ook een doorontwikkeling in het handelen op gang komen.
Keuzemogelijkheden
In het onderzoek kwam ik mooie uitspraken tegen die me raakten. Een deelnemer zei: ‘Door dingen bij het MAC te bespreken krijg je meerdere lijnen. Als je het alleen met bijvoorbeeld je ouders bespreekt, krijg je één lijn. Bij het MAC hoor je van verschillende mensen dingen. Hierdoor krijg je meer lijnen. Het is net een rotonde met éé afslag of met meerdere afslagen. Je hebt zo meer keuzemogelijkheden.’
Zijn wie je bent
Ik vind het mooi dat deze sociaal werkers sociale vrijplaatsen creëren waar mensen met elkaar nieuwe mogelijkheden ontdekken. De mooiste uitspraak van een buurtcoach vond ik: ‘Het maakt niet uit wie, wat, waar, geel, zwart, blauw, groen, maakt allemaal niets uit. Alles en iedereen wordt gewoon geaccepteerd en daar word ik zo ontzettend blij van.’ Dat raakt me, want dat is waar het in de kern om gaat, dat je mag zijn wie je bent.
Empowerment
De werkwijze in dit project sluit nauw aan bij een empowermentgerichte benadering. Bij Movisie zijn hierover twee uitgaven verschenen: Naar het hart van empowerment, deel 1 en 2 van Jenny Boumans te vinden via https://www.movisie.nl/publicaties/naar-hart-empowerment-deel-1