‘Op de zorgboerderij voelen mensen zich nuttig en gewaardeerd.’ Dat zegt Femke Borst, die op 29-jarige leeftijd al eigenaar is van een zorgboerderij. In dit nummer verder aandacht voor onder meer de Doodle-methode, de opkomst van zorgrobots en antwoord op de vraag: hoe voorkom je een burn-out?
Was vroeger alles beter? Er zijn ongetwijfeld ouderen die op die vraag een bevestigend antwoord zullen geven. Maar als je doorvraagt zul je merken dat zij bepaalde facetten van het leven bedoelen, zoals de zorg die mensen voor elkaar hadden en het feit dat het leven rustiger en overzichtelijker was.
Wat gebeurt er met de kwaliteit van je begeleiding als je daadwerkelijk het welzijn van je cliënten centraal stelt? Bij woonzorgcentrum De Oude Pastorie in Huizen zijn ze dat aan het onderzoeken. Met behulp van de methode Doodle-Me proberen medewerkers erachter te komen wat er echt toe doet voor een bewoner. ‘Dat werkt beter dan er alleen maar naar te vragen in een intakegesprek.
Zorgboerderij De Vrijheid in Warmenhuizen (Noord-Holland) dankt zijn naam aan de weidse omgeving. En aan het feit dat bezoekers de vrijheid hebben om aan te geven wat zij wel en niet willen doen. Aangezien haar moeder de ziekte van Alzheimer heeft weet eigenaresse Femke Borst uit eigen ervaring wat dementie met zich meebrengt, zowel voor de persoon zelf als voor diens naasten.
Op zoek naar leuke, passende activiteiten voor je cliënten? De activiteitenkaarten van Pasklaar kunnen je hierbij helpen en inspireren. Pasklaar biedt online keuze uit meer dan 700 creatieve, recreatieve of educatieve activiteitenkaarten. De activiteiten zijn onderverdeeld in tien rubrieken. De kaarten zijn geschreven door collega-activiteitenbegeleiders en zijn daardoor zeer praktisch, overzichtelijk en eenvoudig toe te passen in de praktijk. Vakblad Dagbesteding publiceert elke maand een andere kaart.
Op Dagbestedingscentrum Ruijschenberg bieden wij onze cliënten vaak creatieve activiteiten aan. We hebben een winkel waar hun zelfgemaakte producten verkocht worden. Binnenkort hebben we een voorjaarsmarkt op het programma staan. Samen met de cliënten bedenk ik wat we daarvoor kunnen gaan maken. We kiezen voor mooie bloempotten.
In de natuur voelen mensen zich beter en rustiger. Ook het kijken naar beelden van de natuur heeft een positieve invloed op het welbevinden. Daarom maakten fysiotherapeut Marlies Lenselink en medisch analist René van der Meer van hun gezamenlijk hobby fotografie hun vak. Met hun bedrijf Beter door Beeld richten ze zorginstellingen en ziekenhuizen in met foto’s, film en licht.
De basiscursus activiteitenbegeleiding richt zich op professionals en vrijwilligers die aan de slag gaan met activiteitenbegeleiding of dagbesteding, maar daar geen opleiding voor hebben. ‘We reiken kennis en vaardigheden aan waarmee ze eenvoudige activiteiten kunnen aanbieden.’
In het boek ‘Wat kan ik van u leren?’ vertellen vijftig ouderen hun levensverhaal met als rode draad het doorgeven van ervaringen aan volgende generaties. Ze zijn geïnterviewd door een dochter of zoon, door een ander familielid of door een kennis. Tijdens de presentatie van het boek sprak journalist Maja Haanskorf met een aantal ouderen en hun interviewers. ‘Weet je, je moet niet blijven hangen in ellende, dat helpt niet.’
Daphne Euser werkt als activiteitenbegeleidster op een dagbesteding voor ouderen met dementie in Rotterdam. Voor Dagbesteding schrijft zij een column over haar praktijkervaringen.
Als eerste zorginstelling in Nederland heeft Stichting Philadelphia de inzet van een sociale robot bij cliënten met een verstandelijke beperking getest. Een 1,20 meter grote robot, genaamd Phi – met een hoge aaibaarheidsfactor en innemende blik – logeerde bij wijze van experiment twee weken bij Lydia. ‘Er was meteen contact.’
De media staan er bol van: de werkdruk in zorg en welzijn neemt toe. Het gevolg is een hoog ziekteverzuim van medewerkers die te kampen hebben met een burn-out. Hoe kun je signalen van een naderende burn-out herkennen? En wat kun je doen om het niet zover te laten komen?