Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Naar de kapper om je wijk te leren kennen

Wijkteams kennen hun wijk niet goed genoeg. In de e-learning ‘Spil in de wijk’ van Movisie leren professionals in anderhalf uur hoe ze hun wijk en haar kwetsbare bewoners beter leren kennen.
Foto: Picscout

‘Veel wijkteammedewerkers vinden het lastig om hun wijk te leren kennen.’ Els Hofman, adviseur ‘sociale zorg’ bij Movisie, ziet het bij de wijkteams en begrijpt het ook: ‘Het regelen van zorg en ondersteuning voor hun cliënten kost vaak al heel veel tijd, waardoor ze in tijdgebrek komen.’

E-learning ‘Spil in de wijk’

Toch is kennis over de wijk essentieel om eenzame ouderen te signaleren. Voor de drukke sociaal professional ontwikkelde Movisie daarom de e-learning ‘Spil in de wijk’. In anderhalf uur aan filmpjes, beelden, teksten, tekeningen en opdrachten leert de professional of wijkverpleegkundige hoe te werken volgens de Spil-methode. ‘Een verkorte versie is ook beschikbaar voor beleidsmakers en managers, om te kijken of het iets voor hun team is.’

Wie te kennen

Een van de belangrijkste lessen van de Spil-methode is om een lijntje te leggen met belangrijke mensen in de wijk. ´Kijk eens voorbij de zorg- en welzijnsprofessionals met wie je te maken hebt in je werkt,’ zegt Hofman. De kassière van de buurtsupermarkt kent vaak veel bewoners. Zij kan professionals vertellen over die dame die altijd haar portemonnee kwijt is of juist die ene dame die altijd verlegen zit om een praatje en nu al een tijdje niet is geweest.

Waar te komen

Waar begin je als je de wijk wilt leren kennen? Ga op zoek naar de plekken waar je doelgroep ook komt . ‘Je hoeft niet een hele dag op een bankje in het park te gaan zitten. Dat is een erg grote tijdsinvestering,’ zegt Hofman. ‘Maar op zonnige dagen is het park wel een belangrijke plek om je buurt te leren kennen. Net als de buurtwinkel, markt, de kapper, het buurtcafé, de bibliotheek. Ga er zo nu en dan langs. Zo kom je er achter wat er speelt in de wijk.´

Vertrouwen

‘Door regelmatig zichtbaar te zijn op belangrijke plekken wordt je een bekende in de wijk. Dat schept vertrouwen. En om mensen die eenzaam zijn te kunnen helpen, moeten ze je vertrouwen.’ Ook degenen die zich zorgen maken om een bekende weten dan bij wie ze kunnen aankloppen bij een niet pluis gevoel.

Even buurten

De e-learning ‘Spil in de wijk’ is onderdeel van de Movisie Academie en kan gratis gevolgd worden. De training is ontwikkeld in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam en Genero en gebaseerd op door de Erasmus Universiteit onderzochte en uitontwikkelde Spil-methode Even Buurten. De e-learning is gemaakt voor sociaal professionals en wijkverpleegkundigen, maar is ook geschikt voor andere professionals die met ouderen werken zoals de huisarts of vrijwillige ouderen adviseurs. Voor meer informatie neem contact op met Els Hofman.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.