Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wie geeft begeleiding bij ongewenste zwangerschap?

Hulp bij ongewenste zwangerschap is na de decentralisaties een van de taken van de gemeente geworden. Hoewel er veel te doen is rondom de jeugdzorg, hoor je maar weinig over deze hulp aan zwangere vrouwen.

-INGEZONDEN STUK-

Voor de decentralisatie hielp Fiom per jaar zo’n 2500 vrouwen die twijfelden over hun ongewenste zwangerschap. Deze landelijke organisatie mag deze hulp na 2016 echter niet meer bieden. Zij zullen nu geholpen moeten worden door andere professionals. Naar wie kan er dan doorverwezen worden? Bovendien vraagt deze begeleiding om speciale vaardigheden. Heeft de gemeentelijke hulpverlener deze wel?

Verstandelijke beperking
Een besluit nemen over een onbedoelde zwangerschap kan ingrijpend zijn. In een korte periode moet je als zwangere een onomkeerbare keuze maken. Veel vrouwen of stellen kunnen deze keuze zelf of met behulp van hun netwerk maken.  Maar er blijft een groep over voor wie dit moeilijker is. Dit zijn meestal kwetsbare vrouwen als tieners, vrouwen/meisjes met een verstandelijke beperking, psychiatrische problematiek of in geweldsituaties. Zij hebben hulp nodig bij het maken van een besluit.

Huisarts
Wanneer een vrouw ongewenst zwanger  is, komt ze vaak in in eerste instantie bij de huisarts. Een op de vier vrouwen weet echter nog niet wat ze wil. Daarom is begeleiding heel belangrijk. Maar niet elke huisarts heeft hier ruimte voor, of kan deze begeleiding bieden. Het is wenselijk dat de hulpvrager wordt doorverwezen voor een besluitvormingsgesprek bij een gespecialiseerde hulpverlener. Ook als de vrouw bij een abortuskliniek, verloskundige of maatschappelijk werk terecht komt met haar twijfels, moet men kunnen doorverwijzen.

Weten wie je biologische ouders zijn, is volgens sommigen een fundamenteel recht en belangrijk voor het kind. Partijen als Fiom en Siriz pleiten voor dat vrouwen met problemen al tijdens de zwangerschap hulpverlening krijgen zodat het kind eventueel ter adoptie kan worden afgestaan.

Vaardigheden
Een besluitvormingsgesprek vraagt om speciale vaardigheden. Als hulpverlener moet je niet alleen de verschillende opties kennen: abortus, zelf opvoeden, pleegzorg of afstand ter adoptie. Ook de rol van de partner, het netwerk, ideeën over abortus en toekomst worden besproken in zo’n gesprek. Dit zijn vaardigheden die je opbouwt door ervaring. Kun je deze ervaring wel opbouwen als gemeentelijk hulpverlener? Want over hoeveel vrouwen hebben we het eigenlijk? Meerdere onderzoeken geven aan dat in Nederland een op de vijf vrouwen ooit in haar leven onbedoeld zwanger is geweest. 68% hiervan was ongewenst.

Fiom
Het is belangrijk dat er gespecialiseerde hulpverleners zijn die regelmatig met deze problematiek te maken hebben. Er zullen door Fiom dan ook professionals geschoold worden in verschillende regio’s in Nederland die ondersteuning kunnen bieden bij besluitvormingsgesprekken. Op deze manier kunnen huisartsen of andere hulpverleners altijd doorverwijzen. De kennis en ervaring wordt gebundeld en kan door middel van trainingen en supervisie op peil worden gehouden.

Niet alle ongewenst zwangere vrouwen gaan naar een hulpverlener. Ze praten er misschien met niemand over, omdat ze zich schamen.  Voor deze vrouwen is er online hulp via zwangerwatnu.nl.

Begeleiding
Het is belangrijk dat vrouwen een weloverwogen keuze kunnen maken die past bij hun leven. Hiervoor moet hulp beschikbaar zijn. Hulp door gekwalificeerde hulpverleners die neutraal zijn. Hulp die direct beschikbaar is en dichtbij huis geboden wordt. Op deze manier is de begeleiding aan ongewenst zwangere vrouwen in Nederland – ook na de decentralisatie – compleet èn goed geregeld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.