De groep concludeert dat de overheid meer geld zal moeten investeren in het personeelsbeleid voor de zorg, los van de reguliere investeringen die al worden gedaan. Daarbij moeten ziekenhuizen, inrichtingen en thuiszorginstellingen meer moeite doen om bestaand personeel vast te houden. Zo zouden medewerkers betere mogelijkheden moeten krijgen om hun werktijden aan te passen aan de schooltijden van hun kinderen. Ook zouden ze meer kansen moeten krijgen om zich bij te scholen en carrière te maken. Natuurlijk moeten ziekenhuizen en andere zorginstellingen ook creatief zijn in het aantrekken van nieuw personeel, aldus de onderzoekers.
Betaalbaarheid zorg
Als verpleegkundigen en verzorgenden schaars worden, zouden ze meer salaris kunnen gaan bedingen. De betaalbaarheid van de zorg komt daarmee verder op de tocht, stelt het platform. De overheid moet daarom ook nadenken over andere manieren om het tekort aan arbeidskrachten op te vangen. Zo zou het zorgpakket waarop mensen recht hebben, kunnen worden verkleind. Er is dan immers ook minder personeel nodig die de zorg moet leveren. Ook zouden computers en moderne techniek de handen en ogen van de verzorgenden kunnen vervangen.
Vergrijzing
De verwachte schaarste aan zorgpersoneel wordt onder meer veroorzaakt door de vergrijzing van de bevolking; er komen meer mensen die zorg nodig hebben. Aan de andere kant zijn er minder werkenden die de zorg kunnen leveren.
Reactie geven
Minister Klink heeft bij het in ontvangst nemen van het advies aangegeven dat het kabinet begin 2010 komt met een reactie op het advies. Daarvoor riep hij alle betrokkenen op zélf hun reactie op het advies te geven. Het ZIP biedt deze reacties begin januari 2010 aan het kabinet aan.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich
Bron: ANP