Door Martin Zuithof – Met de persoonsgebonden budgetten kunnen mensen zelf persoonlijke verzorging of verpleging inkopen. Het aantal mensen dat een beroep doet op de regeling stijgt al jaren. In 2003 hadden 51.000 mensen een persoonsgebonden budget vanuit de AWBZ. Eind 2007 waren dat er zo’n 85.000. Maandelijks kwamen er 2200 aanvragen bij. In 2006 waren dat er nog 1200 per maand.
Groei ongewenst
Vorig jaar bleek in maart de PGB-pot al leegte zijn, waarna het kabinet extra geld uittrok. De komende weken bespreekt het kabinet de huidige stand van de begroting. Bewindslieden leveren daarvoor een wensenlijst bij minister Wouter Bos van Financiën in.
Staatssecretaris Bussemaker van VWS vindt de aanhoudende groei van het PGB ongewenst, zei zij vorig jaar. Ze vreest dat als de groei doorzet, er te weinig geld overblijft voor uitbreiding en verbetering van intramurale en extramurale zorginstellingen.
Groeiend beroep
Bussemaker verklaarde de groei vorig jaar uit het groeiende beroep op de AWBZ. Bureaus jeugdzorg stuurden meer jongeren met psychische problemen door naar de AWBZ. 45 procent van de nieuwe instroom bestond in 2007 uit jonge ggz-cliënten.
Opvallend was de afgelopen jaren ook de sterke stijging van het aantal PGB’s voor ondersteunende en activerende begeleiding. Die was twaalf procent in 2003 en 25 procent in 2006.
‘Ontzettend blij’
Aline Saers,directeur van de vereniging van budgethouders Per Saldo, verklaart de groei van het aantal PGB’s niet uit de perikelen rond de Wmo. ‘Aan de keuze voor een PGB gaat een indicatiebesluit vooraf. Duidelijk is dat steeds meer mensen voor een PGB kiezen en daarmee zijn we als budgethoudersvereniging ontzettend blij. Mensen willen steeds meer zorg op maat en daar kan AWBZ-zorg in natura niet aan voldoen.’
Niet verankerd
Volgens Saers is het grote probleem dat het PGB nog niet wettelijk verankerd is in de AWBZ, maar een aparte subsidieregeling is. ‘Er gaat geen enkele euro van de zorg in natura af. Het PGB is na twaalf jaar nog steeds geen vast onderdeel van het AWBZ-budget. Het succes van het PGB is daardoor heel lastig, omdat het geld steeds weer opraakt.’