Door Carolien Stam- In de praktijk blijkt dat grote zorgaanbieders hogere tarieven afspreken. Vanwege hun marktpositie kunnen ze druk uitoefenen op de contractafspraken met de zorgkantoren. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van de monitor Extramurale AWBZ-zorg 2006-2007. De NZa waarschuwt voor negatieve gevolgen voor cliënten bij de fusie tussen Evean Groep,
Philadelphia Zorg en woningcorporatie Woonzorg.
Bezwaren
De fusie tussen de twee grote zorgaanbieders, actief in verpleeg- en verzorgingshuiszorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg, en de woningcorporatie had al op bezwaren gestuit van de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit). De keuzevrijheid van de zorgconsument werd volgens de NMa zeer beperkt door de concentratie van wonen en zorg in één organisatie. Het ging vooral om de provincie Groningen en de Zaanstreek.
Keuze
Woningcorporatie Woonzorg zal nu elf verpleeg- en verzorgingshuizen afstoten, waarin de zorg wordt aangeboden door de concurrent van Evean en Philadelphia. Op deze wijze krijgt de consument weer keuzemogelijkheden in het zorgaanbod. De fusie voldoet nu ook aan de voorwaarden van de mededingingswet, oordeelt de NMa.
Marktmacht
De NZA, die vooral kijkt naar de gevolgen voor de betaalbaarheid, toegankelijkheid en naar de kwaliteit van de zorg, is echter beducht voor de machtspositie die de nieuwe combinatie zal innemen op de markt. ‘We zullen scherp in de gaten houden of de tarieven hoger zullen worden, dan wel het zorgaanbod door “aanmerkelijke marktmacht” in deze sector wordt ingeperkt,’ zegt NZa-woordvoerder Annemiek van der Laan.
Marktmacht
Aanmerkelijke marktmacht betekent dat een organisatie in een positie komt dat zij misbruik kan maken van haar machtspositie op de markt. Dat gebeurt als een partij meer dan 55 procent van de markt in handen heeft. De NZa kan in zo’n geval onderzoek doen naar de marktpositie en maatregelen nemen om de macht van de zorgaanbieder te beperken.
Maximum
Die maatregelen komen volgens Van der Laan neer op het stellen van eisen aan de zorgaanbieder. Zoals een maximum tarief en verplichtingen ten aanzien van de zorgcapaciteit. Of de NZa kan de zorgaanbieder verplichten bij bepaalde diensten alle zorgvragers gelijk te behandelen.