Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actiz: ‘Instellingen krijgen niet alle zorg vergoed’

Er is genoeg geld voor kwaliteitsverbetering in verpleeghuizen, stelt staatssecretaris Bussemaker. De organisatie in instellingen kan beter en instellingen kunnen interen op het eigen vermogen. ‘We kunnen echter niet aan verpleeghuiskamers voorbij rennen omdat we die extra zorg niet kunnen geven, zegt Actiz-directeur Aad Koster.
Actiz: ‘Instellingen krijgen niet alle zorg vergoed'

Zorgaanbieders moeten niet zeuren, is de boodschap van staatssecretaris Bussemaker. Ze reageert stellig op de eerdere noodkreet van Actiz, de brancheorganisatie voor verplegings- en verzorgingsinstellingen, over de teruggang in kwaliteit van de zorg. Bussemaker stelt dat het eigen vermogen van de instellingen is gestegen en er extra geld naar de sector is gegaan. De zorginstellingen moeten zelf beter aan hun bedrijfsvoering werken.

Reserve
‘Zorginstellingen krijgen structureel minder inkomsten,’ werpt Aad Koster, directeur van Actiz, tegen. ‘Het extra geld dat de sector krijgt – of beter nog moet krijgen – gaat zitten in de autonome groei door vergrijzing en zwaardere zorg. De reserve hebben instellingen nodig omdat het waarborgfonds een reserve van vijftien procent eist voor bouw of verbouw van de instelling.’

Efficiencykorting
Bovendien zien zorginstellingen hun inkomsten afnemen omdat ze lagere tarieven krijgen voor de zorg die ze bieden. De zorgkantoren dwingen vanwege de concurrentie die lagere tarieven af, drie tot vijf procent lager, zegt Actiz. Daarnaast heeft de overheid een landelijke efficiencykorting van een procent aan de sector opgelegd.

Extra zorg
Bovendien krijgen instellingen de extra zorg die ze leveren niet vergoed als de cliënt meer zorg nodig heeft dan oorspronkelijk geïndiceerd. Die zorg moet uit het eigen budget van de instelling worden betaald, vertelt Koster. ‘We kunnen natuurlijk niet hard aan de kamer voorbij rennen van de cliënt die extra zorg nodig heeft. Die zorg leveren we gewoon.’

Onderzoek
Uit een onderzoek van Actiz blijkt dat zestig procent van de zorgaanbieders verwacht in de loop van het jaar in de problemen te komen door deze zorgcontractering. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun cliënten. Bijna zeventig procent van de instellingen verwacht een slechtere financiële positie; verlies lijden en interen op eventuele reserves.

Ruim zestig procent denkt niet te kunnen meegroeien met de zorgvraag. Nog meer instellingen – 65 procent – denken noodgedwongen een cliëntenstop te moeten afkondigen. Ruim 62 procent denkt dat de zorg in de instelling verschraalt als gevolg van de lagere tarieven.

Organisatievermogen
De staatssecretaris is niet onder de indruk van de financiële problemen van de zorginstellingen. In haar brief aan de Tweede Kamer zegt ze: ‘De verbetering van kwaliteit is niet een kwestie van meer geld, maar vooral van organisatievermogen, management en interactie tussen zorgverleners en cliënten.’ Bussemaker wil daarom geen maatregelen nemen.

Debat
Actiz–directeur Aad Koster wil deze zaak opnieuw onder de aandacht brengen bij Kamerleden voor het debat over de zorgzwaartebekostiging over twee weken. Dit bekostigingssysteem zal vanaf 1 januari 2009 ingaan voor mensen die wonen en zorg krijgen in een zorginstelling. In het nieuwe systeem krijgen instellingen geen geld voor de beschikbare capaciteit, maar voor de geleverde prestatie per cliënt. De hoogte van het beschikbare bedrag per cliënt wordt bepaald aan de hand van de zorgzwaarte van de cliënt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.