Het aantal demonstraties van extreemrechtse groepen is in drie jaar meer dan verdubbeld. De onderzoekers noemen deze demonstraties controversieel. De weerstand die de betogingen oproepen zorgen er bij de gemeenten voor dat zij de extreemrechtse groepen steeds meer beperkingen opleggen. Gemeenten bepalen niet alleen de locaties, routes en tijdstippen. Zij neigen ook inhoudelijk restricties op te leggen.
Vrijheid
De onderzoekers vragen of deze bemoeienis niet in strijd is met de grondwettelijk vastgelegde demonstratievrijgheid. Zij verwachten dat er steeds meer conflicten zullen ontstaan over wat er nu wel of niet mag worden gezegd, gezongen en meegevoerd tijdens de demonstraties.
Opinies
De keerzijde van de demonstratievrijheid is volgens de onderzoekers dat het evenwicht tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie is verstoord. De negatieve opinies over moslims en het geweld tegen deze groep nemen toe in Nederland. Uitingen tegen moslims worden steeds meer gedoogd. Er heerst een ‘je moet kunnen zeggen wat je denkt’ klimaat in Nederland, zo blijkt uit het onderzoek.
Geweld
Verder blijkt uit de monitordat neonazigroepen aanzienlijk in omvang toenemen. Het aantal activisten groeide in vier jaar tijd van veertig naar vierhonderd. Hoewel deze groepen de gewapende strijd tegen vijanden rechtvaardigen en af en toe ook betrokken zijn bij politieke geweldpleging, hebben de onderzoekers een ontwikkeling naar ernstiger vormen van geweld of terrorisme niet waargenomen.