Jacqueline blogt over haar werk in het inloophuis. In haar vorige blog schreef ze over de kleine maar oh zo belangrijke signalen. Lees die blog hier >>
Deze periode van coronamaatregelen brengt ook mogelijkheden naar boven. Mogelijkheden voor nu, maar ook voor wanneer we elkaar straks weer rond de koffietafel kunnen ontmoeten.
Dicht
13 maart namen wij het besluit: we moeten dicht. Onze corebusiness is de inloop. Vijf dagdelen per week kunnen mensen binnenlopen voor koffie en een praatje. Onze gastvrouwen en gastheren bieden gezelligheid, een veilige sfeer en een luisterend oor. Hoe moesten we dat doen als we dicht waren? Bellen, appen, mailen, praatjes in het dorp op anderhalve meter, we doen het allemaal.
Online inloop
Daarnaast hebben wij de keus gemaakt een aantal activiteiten online voort te zetten. We Zoomen wat af. Ook de inloop heeft een online variant gekregen via een Facebooklivestream. Bij deze online inloop zat ik zeker in het begin vijf keer per week een half uur voor me uit te kletsen met af en toe een reactie van kijkers bij de berichten. Er is een hoop onzinnige smalltalk mijn mond uitgevloeid!
Schoenen
Dat deze smalltalk toch leidt tot verbinding leerde ik uit de mail die een bezoeker mij stuurde. ‘Jacqueline, je had het er bij de inloop over dat je je schoenen aandoet thuis wanneer je werkt. Dat doe ik ook altijd overdag!’ Geen hoogdravend gesprek waarin we samen problemen oplosten, maar wel verbinding!
Smalltalk
Daar gaat het om. In deze tijd waarin we elkaar niet zo makkelijk fysiek kunnen ontmoeten is het belangrijk om toch de verbinding te houden met elkaar. Daarbij is juist de invulling van de smalltalk belangrijk, zoals onlangs ook benoemd door Iris Posthouwer in dit artikel.
Inloophuis voor de toekomst
Ik vind het wel leuk die nieuwe dingen uitproberen en in deze periode is het ook één van de manieren om het contact te behouden. Maar wanneer de inloop weer gewoon rond de tafel kan plaatsvinden, ben ik de eerste die staat te juichen.
Altijd online?
Dus is de vraag: is alles wat we nu online doen alleen voor deze crisisperiode geschikt? Of draagt het ook bij aan een verdere transformatie? Ik denk het laatste. Ik zie zeker ook mogelijkheden om een aantal dingen online te blijven aanbieden. Bijvoorbeeld eens per week het online interview met iemand uit het dorp. De online workshops, zoals die over gebarentaal die we hebben georganiseerd, bieden ook mogelijkheden. Online workshops voor ouders, die daardoor geen oppas hoeven te regelen. Zomaar wat mogelijkheden die straks in combinatie met de activiteiten waarbij we elkaar echt kunnen treffen een completer, nog meer in de moderne tijd passend inloophuis op kunnen leveren.
Verbinding
Dus nee, ik zie geen geheel online functionerende ontmoetingsplek voor me. Maar wel inloophuizen die meer verschillende contactmogelijkheden zullen gaan inzetten waarbij verbinding tussen mensen altijd voorop blijft staan!