Mondriaan richt zich met thuisdetox vooral op de middenklasse en op vrouwen. Nederland telt momenteel ongeveer 350.000 alcoholverslaafden. Zij drinken 7 tot 30 eenheden per dag. Toch kloppen jaarlijks slechts 33.000 hulpzoekenden aan bij de verslavingszorg. Dat aantal is mede zo laag omdat mensen opzien tegen opname in een kliniek en het stigma vrezen. Thuisdetox ondervangt deze bezwaren, aldus Mondriaan.
Ontwenningsproces
Thuisdetox duurt tien dagen en start na een uitgebreide screening en instructie van de patiënt en een naaste. De behandeling bestaat uit dagelijkse huisbezoeken door een verpleegkundige vanuit de divisie Verslavingszorg van Mondriaan. Die volgt het ontwenningsproces en past zo nodig de medicatie aan. Ook wordt er psychosociale ondersteuning geboden aan zowel patiënt als diens naaste. Verder is er dagelijks telefonisch contact en de mogelijkheid tot een extra huisbezoek.
Achterwacht
Een verpleegkundige met behandelbevoegdheid is gedurende de tien dagen 24 uur per dag bereikbaar en komt langs wanneer nodig, ook in het weekend. Als achterwacht is er een crisisbed op de klinische afdeling gereserveerd. In de pilot is hier geen gebruik van gemaakt. Na die tien dagen van ontwenning blijft Mondriaan psychosociale ondersteuning leveren in de vorm van gesprekken.
Delirium
Tot voor kort was ontwenning alleen mogelijk door opname in de kliniek of met ambulante ondersteuning. Professionele begeleiding bij het ontwenningsproces vergroot niet alleen de slagingskans, maar is ook noodzakelijk vanwege de gezondheidsrisico’s, zoals een insult of delirium.
Ambulant
Een klinische opname betekent echter een verblijf van tien dagen tot vier weken. Bij ambulante detox (waarbij de patiënt naar de behandelaar gaat) is er wekelijks een gesprek. De initiatiefnemers van de pilot merkten dat zorgvragers terugschrikken voor een opname, maar dat ambulante zorg te weinig ondersteuning biedt en daardoor minder kans van slagen heeft. Zoekende naar een oplossing is in november 2009 de pilot ‘Thuisdetox’ gestart. De nieuwe methode blijkt laagdrempelig en heeft een grotere kans van slagen dan ambulante detox.
Moeilijke momenten
Alcoholverslaafden die in aanmerking komen voor thuisdetox ondergaan een uitgebreide screening. Patiënten met zeer ernstige lichamelijke of psychiatrische problemen zijn voor deze aanpak ongeschikt. Een andere voorwaarde is dat er een naaste is tijdens het ontwenningsproces. Hij of zij beheert onder andere de medicatie, maar zorgt vooral voor ondersteuning bij moeilijke momenten.
Dagelijkse structuur
Uiteraard is de motivatie van de patiënt van groot belang. In tegenstelling tot de kliniek zijn in de eigen omgeving immers prikkels aanwezig om alcohol te gebruiken. Dit aspect blijkt echter ook een voordeel te hebben: de moeilijke overgang van kliniek terug naar huis blijft achterwege. Andere voordelen van thuisdetox zijn een verminderde ontwenningslast – thuis is meer afleiding dan in een kliniek – en het behouden van de dagelijkse structuur. Een aantal patiënten ging na de eerste week zelfs weer aan het werk. Verder is thuisdetox kosteneffectief gebleken en blijkt minder medicatie nodig.
Opleiding
Mondriaan wil in de komende twaalf maanden 70 patiënten thuis laten ontwennen. Nu is dit alleen mogelijk in de regio Parkstad. De ambitie bestaat om heel Zuid-Limburg te bedienen. Dat vergt wel een investering in opleiding en organisatie.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Mondriaan, beeld: stock.xchng