Z+W TV: ‘Het schot tussen de ggz en het sociaal domein houden we zelf in stand’
Geen basisprincipe
Aan het woord is psychiater en bijzonder hoogleraar Niels Mulder. Al jarenlang pleit hij voor een betere samenwerking tussen het sociaal domein de ggz. En ondanks dat die samenwerking mondjesmaat op gang komt, zijn er nog grote stappen te maken. ‘Heel veel cliënten en patiënten hebben te maken met zowel psychische als sociale problemen. Om hen echt goed te helpen, moeten het sociaal domein en de ggz dus samenwerken. Dat gebeurt echt nog te weinig. Het zit nog niet in het systeem en is geen basisprincipe.’
Morgen al anders
Waarom dat zo is, daar zijn volgens Mulder dus allerlei redenen voor te benoemen. Maar je daarachter verschuilen is niet nodig. ‘Theoretisch gezien kunnen we die samenwerking morgen al verbeteren. Er staat ons niks in de weg. Als professional moet je zelf je professionele vrijheid en verantwoordelijkheid gebruiken om te doen wat goed is. De zuilen en de schotten die er nu zijn, en die een samenwerking misschien bemoeilijken, hebben we zelf in het leven geroepen en kunnen we dus ook zelf weer laten wegvallen. Dat kan op verschillende niveaus. Voor de bovenste twee niveaus, regionale samenwerking en landelijke akkoorden, is tijd nodig. Maar het eerste niveau, dat van de cliënt, is een niveau waar we met elkaar morgen al het schot kunnen laten vallen. Ik kan morgen al de samenwerking zoeken met een collega uit het sociaal domein om zo samen mijn patiënt of cliënt te helpen. Het schot tussen de samenwerking van sociaal domein en ggz hoeft er op dit niveau echt niet te zijn. Dat houden we zelf in stand.’
Een tip voor Sophie: kijk Niels aan als je hem een vraag stelt 🙂
Dank voor de tip! Gelukkig hebben we inmiddels een derde camera in onze studio waardoor het mogelijk is dat beide sprekers tegelijk in beeld zijn en het een stuk gemakkelijker is een normaal gesprek te voeren en we niet ieder in een eigen camera hoeven te praten maar gewoon écht tegen elkaar.
Als teamleider Maatschappelijk werk in De Kempen heb ik als psychiatrisch verpleegkundige/ maatschappelijk werker contact gezocht met de toenmalige SPD en MOB in Eindhoven. Dit heeft tot een jarenlange goede samenwerking geleid waarbij met het MOB projecten ontwikkeld zijn rond echtscheiding en de preventieve hulp aan ouders en kinderen. Hieruit vloeiden samenwerking met advocaten, gespreksgroepen voor ouders en kinderen. Met de SPD ontstond ook een jaren durende samenwerking waarbij maandelijks consultatie van een psycholoog het team versterkte en maatschappelijk werkers cases voorlegden. Soms werden mensen verwezen naar de SPD, maar ook namen maatschappelijk werkers de begeleiding op zich.
De fusiegolf en de grotere organisaties zijn er debet aan geweest dat de samenwerking na vele jaren ophield.
Moraal van dit verhaal. Samenwerking leidt tot betere zorg, betere afstemming en voor de cliënt minder stigmatisering. Ad Pijnenborg.
KLOPT!