Gemeenten gaan mensen die geen vast woonadres hebben, opsporen zodat ze een briefadres kunnen krijgen. Op die manier kan voor de groep dak- en thuislozen een zorgverzekering worden afgesloten en hebben ze toegang tot medische zorg. Dat was tot nu toe een groot probleem.
Verwarde personen
Dat hebben gemeenten en kabinet afgesproken. Het ministerie van VWS wil er ook voor zorgen dat er in geval van nood er zorg kan worden verleend aan dak- en thuislozen, ook als de “papieren” niet in orde zijn. De afspraken maken deel uit van een ‘brede aanpak’ van de problemen met verwarde personen.
In het hele land groeit het aantal nieuwe dak- en thuislozen. Anders dan de ‘traditionele dakloze’ zijn ze makkelijker op de rit te krijgen. De nieuwe dakloze zou daarom niet in de maatschappelijke opvang thuishoren. Lees meer>>
Zorgverzekering
In het kader van die ‘brede aanpak’ werkt het kabinet ook samen met zorgverzekeraars om opvangplaatsen voor verwarde mensen op te zetten. Staatssecretaris Van der Steur heeft daarnaast beloofd dat elke gedetineerde die de gevangenis verlaat, een zorgverzekering krijgt. Met deze maatregelen moet het aantal mensen zonder zorgverzekering verminderen.
Is ggz-probleem over de schutting gemikt? Het is VWS, ZN en GGZ Nederland aan te rekenen dat de discussie nu over ’verwarde personen’ gaat. Aldus Piet Hein Peeters, auteur van het boek ‘Verwarde personen zijn het probleem niet’. Lees meer>>