Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgmijders in Zwijndrecht sneller op de radar dankzij nieuwe aanpak

In Zwijndrecht wordt sinds januari met een nieuw systeem gewerkt dat hulpbehoevenden en zorgmijders eerder op het spoor moet komen. Het sociaal wijkteam speelt de hoofdrol in deze aanpak, samen met de politie en andere partners, vertelt wethouder Ronald de Meij.
Foto Pixabay

Lokaal Zorgnetwerk, zo heet het nieuwe systeem waarmee de gemeente Zwijndrecht in januari is gestart. De aanpak richt zich op ‘de eredivisie van het sociaal domein’, zoals de wethouder het noemt. ‘Waar de complexe vraagstukken op verschillende levensterreinen spelen.’ Het gaat om een brede groep mensen, met bijvoorbeeld psychische klachten, dementie, verwardheid of verslaving, of er is sprake van vervuiling van het huis of verwaarlozing van bijvoorbeeld huisdieren.

Deze casussen,

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

2 REACTIES

  1. Ik word nieuwsgierig naar de rol van de twee zorgmariniers die het sociaal team ondersteunen. “Ze doen wat werkt en daar hebben we ze mandaat voor gegeven”
    “Desnoods passen we de regels aan vanuit de praktijk”.
    Op zich ken ik de maatwerk methodiek van Instituut Publieke Waarden maar zou graag voorbeelden lezen in het artikel die het succes verduidelijken.

  2. Lees alle reacties
  3. Mooi dat zaken zo dichtbij gerealiseerd kunnen worden, dicht bij de mens in nood en bij beschikbare netwerken. Er is wel sprake van een behoorlijk frontale aanval op de GGD. Vraag die dit oproept is hoe het komt dat delen van netwerken niet betrokken waren en wat gemaakt heeft dat er verschillen zijn in perspectief over hoe lang het duurt voordat trajecten zijn opgezet. Ervaring leert dat oplossingen best voorhanden zijn. Daar zit dan ook vaak niet het probleem. Het probleem zit hem in de zorgvermijding en de daarmee samenhangende handelingsverlegenheid. Zorgvermijding duidt vaak op problemen met (wederzijds) vertrouwen en dat kost vaak veel tijd en investeringen in het aanpakken van praktische randzaken, maar ook goede connecties met zorgaanbieders die vaak wachttijden kennen en die niet altijd voldoende denken te kunnen bieden aan mensen met multicomplexe problemen. Niet een eenvoudig op te lossen probleem middels verschuiving van instituten, los van de situatie in Zwijndrecht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.