Klink is ervan overtuigd dat de ggz nog slimmer met het budget kan omgaan, zodat voor minder geld net zoveel mensen geholpen kunnen worden. CDA en PvdA vonden het wel oneerlijk dat ook ggz-instellingen die al zuinig met hun geld omspringen ook last krijgen van de korting. Volgens de minister zit dat ingebakken in de manier waarop de sector nu gefinancierd wordt.
Vrijwaren
Specialisten, tandartsen en verloskundigen hangt volgend jaar ook nog een bevriezing van hun tarieven boven het hoofd. In de Kamer gingen stemmen op om de verloskundigen hiervan te vrijwaren. Zij hebben er vorig jaar juist geld bij gekregen om hun werk in moeilijkere wijken beter te kunnen doen. Ook doet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nog onderzoek naar hun tarieven.
Ruime regeling
Voor de medisch specialisten heeft de minister al maatregelen aangekondigd, omdat er in 2008 bijna 500 miljoen te veel naar deze beroepsgroep ging. Dat komt deels door een te ruime compensatieregeling voor ondersteunend specialisten als radiologen en medisch microbiologen. Klink gaat dit wel bijstellen, maar kan de miljoenen die deze specialisten te veel kregen niet meer terugvragen. ‘Dat zou mij een lief ding waard zijn, maar juridisch is dat niet haalbaar.’
PvdA’er Eelke van der Veen voerde aan dat een huurder die door een fout in het systeem te veel huurtoeslag heeft gehad dit gewoon terug moet betalen. Dat de specialisten de opbrengst van een systeemfout in eigen zak mogen steken, kwam hem vreemd voor. Klink antwoordde deze opvatting te delen.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Foto: Robert Vos