De vorige keer vroeg Anouk zich af of LinkedIn het nieuwe Tinder is >>
In mijn hoofd is er destijds een linkje gemaakt: ruzie betekent uit elkaar gaan. Tot op de dag van vandaag vind ik ruzie maken in een relatie lastig, de associatie blijft. Is dat raar? Welnee! Dat wat je meekrijgt in je opvoeding, in relaties met anderen en dat wat je ziet bij vrienden en vriendinnen, neem je mee in de manier waarop je naar de wereld kijkt.
Normaal
Dat wat jij heel normaal vindt, en waarvan je misschien gelooft dat dat voor iedereen zo is, hoeft voor anderen helemaal niet normaal te zijn. Zo kregen wij vroeger thuis standaard aardappels met appelmoes als we iets niet lustten. Het heeft jaren geduurd voor ik doorhad dat dat niet in ieder gezin zo werkte. Dat er ook gezinnen waren waar je gewoon pech had als je iets niet lustte, en gezinnen waar ouders een extra maaltijd bereidde.
Referentiekader
Je eigen referentiekader heeft ook grote invloed op wat je in relaties normaal vindt. Overleg je met je partner over persoonlijke uitgaven? Maak je ruzie in het bijzijn van anderen? Stem je de opvoeding op elkaar af? Gebruik je scheldwoorden? Vragen waar je voor jezelf waarschijnlijk direct antwoord op kunt geven. Maar wat nu als je moet inschatten of de relatie van een ander nog steeds gezond is? Als professional kom je continu in aanraking met mensen en hun gezin. Soms krijg je slechts één lid van het gezin te zien, soms meerdere. Maar de relatie tussen partners of (ex-)partners speelt altijd een rol. Of iemand nou steun krijgt van zijn of haar partner, of juist niet.
Grensoverschrijdend gedrag
Wat is gezond en wat is grensoverschrijdend gedrag in een relatie? Weet jij wanneer jij als professional moet ingrijpen? En als je besluit in te grijpen, hoe doe je dit dan precies en welke stappen zet je? Samen met collega’s heb ik RelatieWijs ontwikkeld. Met behulp van verschillende instrumenten helpt RelatieWijs om beter te kunnen signaleren of er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. RelatieWijs helpt beter inschatten hoe ernstig deze grensoverschrijding is. Je krijgt handvatten om het gesprek aan te gaan en richtlijnen om te bepalen hoe je het beste kunt handelen.
Goede voorbeelden
In mijn belevingswereld is ruzie en uit elkaar gaan nog steeds met elkaar verbonden. Maar gelukkig is dit beeld vandaag de dag genuanceerder. Ik ken inmiddels ook goede voorbeelden van partners die soms even flink ruzie maken én heel gelukkig zijn met elkaar.
RelatieWijs wordt op 8 juni 2017 gelanceerd. Interesse? Meld je hier aan.
Anouk Visser is projectmedewerker Huiselijk en seksueel geweld bij Movisie.