Een op de vijf kinderen op basisscholen is tenminste twee keer per maand slachtoffer van een pestincident. 8 Procent van de kinderen zegt ten minste twee keer per maand andere kinderen te pesten. Pesten is een hardnekkig probleem op basisscholen.
Resultaten
Op scholen die werken met de PRIMA anti-pestmethodeis het aantal gepeste kinderen na twee jaar met bijna tweederde verminderd. Het aantal pesters is na twee jaar met bijna de helft gedaald. Dat blijkt uit de evaluatie van de PRIMA-methode door TNO. PRIMA staat voor ProefIMplementatie Antipest-beleid.
Gedragscode
Het onderzoek laat ook zien dat het belangrijk is dat een school al in lagere groepen start met activiteiten om pesten te voorkomen. De PRIMA anti-pestmethode werkt, vooral voor kinderen in groep 6. Dat wordt versterkt door tegelijkertijd meerdere activiteiten te introduceren, zoals invoering van een gedragscode, het opstellen van groepsregels en lessen over pesten.
Systematisch
De PRIMA anti-pestmethode vermindert het pestgedrag door structureel en systematisch aandacht aan pesten te besteden. Pesten wordt op school-, groeps- en individueel niveau aangepakt. Ouders worden erbij betrokken en de school krijgt intensieve begeleiding van de regionale GGD’en of onderwijsbegeleidingsdiensten. De methode bestaat uit een handleiding, lesmateriaal en een training voor leerlingen, scholen en regionale begeleiders.
Permanent beleid
Kenmerkend voor de PRIMA anti-pestmethode is dat de schoolleiding een permanent anti-pestbeleid voert op basis van heldere afspraken en regels voor leerlingen en docenten. De methode is gebaseerd op de aanpak die de psycholoog en wetenschapper Dan Olweus uit Noorwegen heeft ontwikkeld. Zijn methode is al succesvol geïntroduceerd in onder meer Noorwegen, Canada, Finland en België.