Regionale Opleidingen Centra (ROC’s) en commerciële taalbureaus leden vorig jaar een verlies van 40 miljoen euro, omdat gemeenten niet in staat waren het beoogde aantal inburgeraars aan te leveren. Dat was onder meer te wijten aan de bureaucratische opzet van de nieuwe Wet inburgering die dat jaar inging. Vogelaar heeft de wet begin dit jaar versimpeld. Er is aanvullende steun voor gemeenten. Daarnaast bekijkt oud-minister Pieter Winsemius hoe de regels verder vereenvoudigd kunnen worden.
Ieder zijn deel
Vogelaar vindt echter dat ook de gemeenten en de taalinstituten verantwoordelijkheid dragen. Zo hebben de gemeenten zich te weinig op de nieuwe wet voorbereid en hebben de instituten uit eigen beweging hun handtekening gezet onder de contracten met gemeenten over inburgering. De minister vindt daarom dat iedere partij een deel van de lasten moet dragen.
Doelstellingen
De gemeenten lijken dat anders te zien. ‘De gemeenten erkennen geen verantwoordelijkheid voor het ontstaan van achterstanden, noch voor de financiële gevolgen van deze problematiek’, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een reactie. De gemeenten willen de doelstelling voor het aantal inburgeraars voor de totale periode van 2007 – 2009 gewoon proberen te halen.
Meer zorgen
Wethouder Lodewijk Asscher (Financiën) laat weten dat Amsterdam niet gaat meebetalen. ‘Fantastisch dat de minister geld geeft, maar wij doen niet mee. Ik maak mij veel meer zorgen om de mensen die op wachtlijsten staan dan om de aanbieders van taalcursussen. Ik geef mijn geld liever uit aan de kinderen van onze stad.’
Aanpassing
Op dit moment loopt het aantal mensen op inburgeringscursus nog steeds achter bij de prognoses. Wel gaat ‘het langzaam maar zeker steeds beter’, aldus een woordvoerster van Vogelaar. De gemeente Utrecht pleit daarom voor verdere aanpassing van de wet. Rotterdam laat weten dat de stad de laatste jaren al fors financieel heeft bijgesprongen om zo veel mogelijk mensen naar een cursus te krijgen. In Nederland wonen ongeveer een half miljoen mensen die onvoldoende Nederlands spreken. (ANP)