Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CAO Welzijn loopt stuk op seniorenverlof

De onderhandelingen van werkgeversorganisatie MOgroep Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening met vakbond Abvakabo FNV zijn vorige week gestrand. Oorzaak is onenigheid over de afschaffing van het seniorenverlof voor 55-plussers, waar de MOgroep op aanstuurde.
CAO Welzijn loopt stuk op seniorenverlof

Door Martin Zuithof – In ruil voor een structurele loonsverhoging tot 2010 van 10,85 procent eiste de MOgroep Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening afschaffing van het seniorenverlof. Met deze regeling maken 55-plussers aanspraak op een arbeidsduurverkorting tot vier uur per week, om zo in goede gezondheid tot hun 65ste te kunnen blijven werken. Volgens de werkgeversvereniging is die regeling uit de tijd en niet meer betaalbaar gezien de noodzakelijke loonsverhoging.

Concurrerende CAO
De werkgevers zien zich gedwongen hun medewerkers een loonsverhoging te bieden die concurrerend is met de eerder afgesloten CAO’s van de branches jeugdzorg en kinderopvang. Zonder zo’n substantiële loonsverhoging is de branche niet aantrekkelijk genoeg voor jongeren, redeneert MOgroep. De beoogde CAO was bovendien flexibel en bood meer mogelijkheden om thuis te werken, een naar eigen keus aan te wenden eindejaarsregeling en een zelf te regelen leeftijdsverlof.

Overeenstemming
‘Volstrekt uit de lucht gegrepen’, reageert Abvakabo-onderhandelaar Meindert van den Berg op het verwijt dat de vakbond de modernisering tegen zou houden. ‘Wij hadden overeenstemming over alle aspecten van de modernisering. De onderhandelingen zijn vastgelopen vanwege de onwil van de MOgroep om een overgangsregeling af te spreken. Ze wilden de 55-plussersregeling met onmiddellijke ingang halveren. Daarmee zou deze groep werknemers acht procent vrije tijd inleveren tegen twee keer vier procent loonsverhoging tot 2010.’

Eenzijdig
‘Daarmee zou het neerkomen op het eenzijdig afpakken van bestaande rechten van de huidige werknemers, die niet gecompenseerd worden. Werknemers moeten dan onmiddellijk bestaande rechten, namelijk twee uur vrije tijd inleveren, die pas op termijn gecompenseerd zouden worden door een eindejaarsuitkering. Dat heb ik nog maar een keer eerder meegemaakt, namelijk tijdens de herziening van de WAO in 1991’, aldus de Abvakabo-bestuurder.

Ongekende breuk
Van den Berg spreekt van een ‘ongekende breuk in de arbeidsverhoudingen’. Volgens hem is het ongebruikelijk dat de afschaffing van afspraken ook geldt voor degenen die nu al gebruik maken van de regeling. Ook het ontbreken van een afbouwregeling kan de bond niet verdedigen bij de achterban. Beide partijen overleggen komende week in eigen kring en hebben 16 september contact om afspraken te maken over eventuele verdere onderhandelingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.