De Nederlandse Kinderombudsman Marc Dullaert is de voorzitter van het Europese netwerk van Kinderombudsmannen. Hij ontvangt deze week 41 Kinderombudsmannen uit 33 landen voor hun jaarlijkse bijeenkomst die dit jaar in het teken staat van geweld tegen kinderen. Er wordt tijdens deze bijeenkomst ook gesproken over de actuele situatie van kinderen op de vlucht naar Europa.
Problemen
Een op de tien kinderen in Europa (10 miljoen kinderen) heeft in hun jeugd te maken met huiselijk geweld. Uit onderzoek van de Kinderombudsman blijkt dat er in Europa vier grote problemen spelen:
- Er zijn in Europa nog steeds plekken waar geweld een accepteerde manier is om kinderen te disciplineren. Geweldloze opvoeding is nog niet overal de sociale norm.
- De meeste gevallen van kindermishandeling worden niet opgemerkt of gemeld
- Voor te veel kinderen is geweld aan de orde van de dag, ondanks dat het wel gesignaleerd wordt, wordt het niet gestopt
- Te veel slachtoffers lijden onder de gevolgen van kindermishandeling (stoornissen en ziekten) die voortvloeien uit het geweld en krijgen niet de nodige hulp
Opvoeden
De Kinderombudsman concludeert dat er wel voldoende wet- en regelgeving in Europa is om kindermishandeling terug te dringen. Maar dat er geen goede maatregelen worden ingevoerd om kindermishandeling effectief aan te pakken. Dullaert wil daarom samen met zijn collega’s kindermishandeling hoog op de Europese politieke agenda zetten. Vooral betere screeningsmethoden, het stimuleren van positief opvoeden, trainen van professionals om mishandeling te signaleren en betere behandeling van slachtoffers moet kindermishandeling terugdringen.
Lees meer artikelen over het aanpakken van huiselijk geweld in het Dossier Huiselijk geweld >>
Kindcheck
Er valt te leren van landen als Roemenië en Zweden, stelt Dullaert. In die landen is een grote daling te zien van geweld in de opvoeding. Nederland heeft goede ervaring met het scholen van zorgprofessionals op de Eerste Hulp in ziekenhuizen en de Kindcheck. De Kindcheck wordt gedaan als zorgprofessionals ouders met ernstige problemen als psychische klachten of verslaving behandelen. Er wordt dan gecontroleerd of de kinderen wel veilig zijn. Bij 91 procent van de meldingen op basis van de Kindcheck blijkt inderdaad sprake te zijn van mishandeling.