In de ene gemeente worden bijstandsfraudeurs wel aangepakt en vervolgd, terwijl in andere gemeente de uitkering alleen wordt stopgezet. Dat stelt het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs (LCSR). Sommige gemeenten willen geen intensieve onderzoeken doen en vinden het stoppen van de uitkering en het geven van een boete voldoende, aldus de LCSR.
Aangifte
Gemeenten kunnen sinds de Fraudewet van 2013 zelf bepalen wat ze doen bij fraude. Pas bij misbruik boven de 50.000 euro zijn ze verplicht aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie. En dat zorgt ervoor dat fraude in sommige gevallen lonend is, weten de sociaal rechercheurs.
Boete
Fraudeurs kunnen in de praktijk jarenlang hun gang gaan en komen er dan makkelijk mee weg wanneer alleen de uitkering wordt stopgezet. Aan de andere kant krijgen sommige uitkeringsgerechtigden na het maken van een fout, zoals het niet terugsturen van een formulier, soms meteen een boete.
Fraudezaken
Sociale recherheurs zijn gespecialiseerd in het opsporen van fraudezaken, zoals zwartwerken, werken zonder inkomsten te melden, het verzwijgen van vermogen en woonfraude. Ooit waren er 350 sociaal rechercheurs, dat aantal is afgenomen naar ongeveer 175. Het CDA gaat een debat over deze kwestie aanvragen met staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW.
In de zomer van 2014 werd er fraude in de thuiszorg aan terminale patiënten ondekt. Zelfstandig gediplomeerde ziekenverzorgenden, die opdracht kregen de patiënten te verzorgen, hebben dat uitbesteed aan ongediplomeerden die zij per dag 50 euro betaalden. Lees hier meer >>
Onder froude wordt ook al verstaan als je voor iemand zorgt en/ of iemand is eenzaam (is toch de bedoeling?) en je eet 3, 4 keer per week samen, dan pleeg woonfroude als je een bijstandsuitkering hebt. Schandalig!