Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal kerk- en moskeegangers daalt

Gereformeerden en aanhangers van de Protestantse Kerk Nederland bezoeken het godshuis het vaakst, katholieken en moslims komen er veel minder. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat woensdag verscheen.
Aantal kerk- en moskeegangers daalt

De invloed van het geloof in de Nederlandse samenleving neemt verder af. Minder volwassenen komen in de kerk en het geloof heeft minder invloed op de leefstijl. Ging 11 jaar geleden nog 23 procent van de volwassenen ten minste eens per maand naar de kerk, in 2008 was dat nog 19 procent.

Islam
Dat blijkt uit het rapport ‘Religie aan het begin van de 21ste eeuw’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De aanhang van de islam steeg van 3 naar 4 procent van de bevolking, maar het aantal moslims dat een gang naar de moskee maakt, daalt, zo becijferde het CBS. Binnen de islamitische gemeenschap gaat ruim een derde regelmatig naar de moskee. De helft gaat zelden of nooit.

Protestants
Gereformeerden zijn de meest regelmatige kerkgangers. Van hen gaat 63 procent geregeld naar de kerk. Bijna de helft gaat minstens eens per week. Van de mensen die zich rekenen tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), gaat ook 63 procent regelmatig naar het godshuis, terwijl van alle stromingen de katholieken het minst frequent naar de kerk gaan: 23 procent gaat regelmatig.

Kinderen
Afgezien van de frequentie van het kerk- of moskeebezoek, rekenen zich ook steeds minder mensen tot een bepaalde gezindte. Verder constateerde het CBS dat het aantal kinderen in een gezin steeds minder wordt bepaald door de geloofsachtergrond. Alleen orthodoxe gereformeerden en islamieten vertonen nog afwijkend gedrag. Daar komen nog veel grote gezinnen voor. ‘Niet-gehuwd samenwonen komt relatief veel voor onder mensen zonder kerkelijke gezindte. Het blijkt dat van de generatie geboren in de periode 1965-1974 negen op de tien voor het huwelijk hebben samengewoond’, staat in het rapport.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.