De boot staat een zwaar onthaal te wachten. De autoriteiten hebben aangekondigd te willen voorkomen dat aan boord van de Nederlandse boot daadwerkelijk abortussen worden uitgevoerd. ‘Het ministerie is hier nooit over geïnformeerd en heeft geen toestemming gegeven’, staat in een verklaring van het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid. ‘Het ministerie roept alle relevante autoriteiten op om alles te doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat de wet wordt gehandhaafd.’
Vervolging
Op de abortusboot zijn medische faciliteiten aanwezig om op een veilige manier een abortus uit te voeren. De boot blijft tijdens die activiteiten in internationale wateren om juridische vervolging te voorkomen. Women on Waves zorgt ervoor dat de vrouwen die van de dienst gebruik willen maken, van de wal naar de boot worden gebracht.
Geld
In Marokko is het in de praktijk voor vrouwen die geld hebben geen probleem om een abortus te ondergaan, omdat er genoeg gynaecologen zijn die bereid zijn de operatie uit te voeren. Voor arme vrouwen ligt dat anders. Het aantal ongehuwde moeders is relatief hoog in Marokko.
Mensenrecht
Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks is aanwezig bij de aankomst van de boot in Marokko. ‘Abortus in Marokko verboden, ook bij verkrachting. Veilige abortus een mensenrecht!’, twitterde ze woensdag.
In andere landen veroorzaakte de komst van de omstreden drijvende kliniek de afgelopen jaren veel commotie. Een overzicht:
2008 – De komst van de abortusboot leidt tot rellen in de Spaanse havenstad Valencia. De politie moet ingrijpen om voor- en tegenstanders van abortus uit elkaar te houden. Ook probeert een sleepboot van de havenautoriteit het aanmeren van de drijvende kliniek te voorkomen. Dat lukt uiteindelijk niet: het schip blijft 4 dagen in de stad.
2004 – Een Portugese oorlogsbodem voorkomt dat de abortusboot aanlegt in het Zuid-Europese land. Na enkele weken voor de kust van Portugal te hebben doorgebracht, keert het schip noodgedwongen terug naar Nederland. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens noemt het optreden van de Portugese autoriteiten later ,,disproportioneel”.
2003 – Woedende Polen onthalen de abortusboot in hun land op een regen van stenen en boze leuzen. Het schip kan slechts met moeite aanleggen. Later begint de Poolse justitie een onderzoek naar de bemanningsleden. Zij zouden op Pools grondgebied abortuspillen hebben verstrekt. Tot vervolging komt het niet.
2001 – De komst van de abortusboot leidt in Ierland tot boze reacties. Christelijke groeperingen bestempelen het schip als een ‘boot des doods’. Een parlementslid roept op tot de arrestatie van de opvarenden. Omdat de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen toestemming geeft voor het afbreken van zwangerschappen, krijgen bezoekende vrouwen alleen voorlichting en anticonceptiemiddelen.
Bron: ANP/ANP-Photo/ David van Dam