Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aboutaleb stuurt ‘nieuwe’ Antillianen brief

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is geschokt door de hardnekkige criminaliteit van jonge Antillianen in Rotterdam en de voortdurende nieuwe aanwas. Dat zei Aboutaleb woensdag tijdens een kennismakingsgesprek met de Rotterdamse pers.
Aboutaleb stuurt 'nieuwe' Antillianen brief

‘Het probleem was mij bekend, dus een verrassing was het niet. Maar je zou niet verwachten, met het geweldige werk van politie en justitie, dat het tot zoveel problemen zou leiden’, aldus Aboutaleb. De jongeren komen soms kersvers uit de Antillen. Aboutaleb is dan ook van mening dat daar de sleutel tot de oplossing van het probleem ligt. ‘Maar daar gaat Rotterdam niet over.’

Onderwijs
Antillianen die zich in Rotterdam vestigen, krijgen sinds enkele weken een brief van de gemeente. Daarin nodigt de burgemeester hen uit voor een kennismakingsgesprek. ‘We willen weten wat ze kunnen en wat ze willen, bijvoorbeeld qua onderwijs of werk’, legde Aboutaleb uit. Op die manier hoopt hij te voorkomen dat jonge Antillianen al snel in de criminaliteit belanden. ‘Ze melden zich niet snel aan voor een uitkering’, zei hij.

Pilot
Een woordvoerster voegde daaraan toe dat de brief vooralsnog een pilot betreft. Dordrecht, een van de 21 andere zogenoemde Antillianen-gemeenten, stuurt nieuwe Antillianen al langer een dergelijke brief.

Stelselmatig
De Antilliaanse gemeenschap telt in Rotterdam circa 20.000 zielen. Harde cijfers had Aboutaleb niet voorhanden, maar volgens ruwe schattingen zijn er binnen die groep enkele honderden stelselmatige daders. ‘En dat werpt een schaduw op alle Antillianen’, aldus de burgemeester.

Chemie
De daders, die zich veelal schuldig maken aan roofovervallen, zijn jongens in de leeftijd van 16 tot en met 23 jaar. Een groot deel kenmerkt zich volgens Aboutaleb door een lage persoonlijkheidsontwikkeling of psychiatrische problemen. Bovendien is de chemie in de Antilliaanse gemeenschap niet groot, zo vindt hij. ‘Ik dacht altijd dat de Marokkaanse gemeenschap los zand was.’ De burgemeester kondigde wel aan in gesprek te gaan met de Antilliaanse gemeenschap in de Maasstad om te kijken of zij nieuwe suggesties aandragen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.