Scholieren en zij-instromers worden afgeschrikt door de opmerkingen van de vakbond over de doorgeschoten flexibilisering in de zorg, de lage salarissen en de te hoge werkdruk, zo menen de andere partijen NU ’91 en CNV Publieke Zaak. De Abvakabo FNV is de enige vakbond die niet akkoord is gegaan met de cao VVT en doet er sindsdien alles aan om politiek en zorgmedewerkers te overtuigen dat het cao-akkoord verwerpelijk is.
Imago
De uitingen van Abvakabo FNV zijn een ‘zwart-wit verhaal van de stoute boze werkgevers’ en doen afbreuk aan alle scholingsprogramma’s en imagocampagnes om extra werknemers aan te trekken in de zorgsector, vinden de vakbonden in het artikel. Ook werkgevers maken zich zorgen om het imago. Zij ontkennen niet dat er problemen in de zorg zijn en dat hier wat aan gedaan moet worden, maar het beeld dat Abvakabo voortdurend in de media schetst, helpt niet mee.
Motie
De nieuwe cao VVT (verzorging, verpleging, thuis- en kraamzorg) moet nog algemeen bindend verklaard worden door de minister van Sociale Zaken. De Tweede Kamer heeft intussen een motie aangenomen om dit te voorkomen. Het is absoluut niet in het belang van de verpleegkundigen en verzorgenden wanneer de cao niet algemeen bindend wordt, aldus NU’91. Als dat gebeurt, geldt de cao VVT niet voor werknemers die werken bij een organisatie die de cao niet heeft ondertekend.
Bewijzen
De Abvakabo FNV vindt dat er een ‘zeer eenzijdig beeld’ geschetst wordt van de vakbond. ‘Imago is niet iets wat je maakt, maar wat zich moet bewijzen in de werkelijkheid’, aldus cao-onderhandelaar Wim van der Hoorn. ‘Werkgevers doen situaties te gemakkelijk af alsof het maar incidenten zijn. Maar onze leden geven wel degelijk aan dat er sprake is van een ontwikkeling die niet in het belang is van de zorgwerkers en van bewoners en cliënten.’
Bron: Financieel Dagblad/NU ’91/Abvakabo FNV
Werkgevers, soms gesteund door kleinere vakbonden, die de kans grijpen om hun grote broer eens lekker zwart te maken, komen altijd met het imago verhaal als er een conflict is. In alle bedrijfstakken. Dat leren ze op hun cursussen, als ze het zelf niet bedenken. Ik denk dat de m.i. onvoldoende beloning in geld en andere arbeidsvoorwaarden voor de uitvoerende werkneemsters/ers een grotere bedreiging is voor het imago van de zorg sector. Of er voldoende geld is om dat te verbeteren betwijfel ik ook, maar om het te ontkennen lijkt me ook niet slim. Herkenning en erkenning is de start om dat probleem op te lossen. Ik vermoed dat er ook in de zorg weleens een onpartijdig onderzoek is geweest naar het beloningsniveau in de verschillende delen van de zorg. Dat kan per deel ook nog verschillen. Ik ken zo’n onderzoek niet, maar dat zal wel aan mij liggen.
Hopelijk slechts tijdelijk dat het imago slecht is. Maar waarom werkt het zo dat je tijdelijk een contract krijgt, de markwerking weer? Als werkgever kun je alleen maar tijdelijk mensen aannemen want je bent maar voor 3 jaar de gewezen aanbieder van een gemeente. De gemeente is meestal de enige die de thuiszorg inkoopt dus je hebt vaak alles of niets (soms wat PGB klanten erbij). Beter zou zijn een echte marktwerking waarin de klant zelf zijn zorgbedrijf kiest, dan zijn er wel verschuivingen tussen de verschillende zorgaanbieders maar minder groot en kun je weer mensen in vaste dienst nemen. Want kleine evrschuivingen kun je met natuurlijk verloop wel opvangen.
Succes politiek Nederland.
Is het AbvaKabo, zijn het de werkgevers, of is het de samenleving, die bepaalt hoeveel middelen er beschikbaar zijn voor de zorg?
Wie inventariseert eens hoeveel we investeren in medewerkers op gebieden als scholing, secundaire arbeidsvoorwaarden, zelf roosteren, wachtgeldregelingen etc. Mopper niet altijd op “die managers”, maar tel ook je zegeningen. Ook in de zorg kan geen schip stuurloos varen en de overhead is het laagst van alle sectoren in onze rijke samenleving. Daar kan elk ministerie nog een puntje aan zuigen.
Wie of wat is de bron van het artikel waarin wordt gesteld dat de ABVA KABO het imago van de Gezondheidszorg schaat
De duur betaalde zorg bestuurders schaden het imago van de zorg, de AbvaKabo is met ons.