De vakbond noemt de staking een ijsvrije stakingsdag. Alle deelnemers worden er getrakteerd op snert en warme chocolademelk. De laatste onderhandelingsdag zou plaatsvinden op 20 oktober maar werkgevers hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben om met hun achterban te overleggen.
Abvakabo: Koopkracht op peil
Volgens Abvakabo is staken hard nodig nu werkgeversorganisatie Mogroep heeft laten weten niet van haar eisen af te stappen. Abvakabo vindt het onacceptabel dat de rekening van de bezuinigingen eenzijdig op het bord van werknemers en hun cliënten terecht komt. Hans Wijers, cao-onderhandelaar namens Abvakabo FNV: ‘Onze eisen zijn niet onredelijk. Wij vragen om afspraken die de koopkracht van medewerkers op peil houdt, de sector interessant houdt voor vakmensen en bijdraagt aan de kwaliteit van het werk. Hier zijn niet alleen de werknemers en werkgevers bij gebaat, maar heel Nederland. Dat laat de werkgevers blijkbaar koud.’
Mogroep: aantrekkelijk blijven
Mogroep vindt het van het grootste belang dat de positie op de arbeidsmarkt voor de langere termijn wordt bewaakt en dat de branche voldoende aantrekkelijk blijft. Vooral de versobering van de overgangsregeling wachtgeld is een belangrijk punt voor de werkgevers. De vakbonden willen op dit punt mogelijk wel iets bewegen, als daar een loonbod tegenover staat. Maar Mogroep vindt dit gewikkeld gezien de huidige situatie in de branche.
Lees meer informatie over de stakingsdag en/of meld u aan >>
Vakkrachten worden structureel vervangen door vrijwilligers en zzp’ers. Jouw directeur/bestuurder werkt aan de voordeur vakkrachten eruit en haalt via de achterdeur bijstandsgerechtigden naar binnen die met behoud van uitkering en een opleidingstraject aan de slag moeten, dus zonder diploma en zonder loon. (Kijk voor de vacatures maar op https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer ) Dit betekent niet alleen verlies van je baan, maar ook een devaluatie van je diploma’s. Een soortgelijk proces gebeurt bijv. al jaren in de zorg: zodra het diploma behaald is, word je ontslagen want te duur.
Veel directeuren/bestuurders in de welzijnssector (Raad van Toezicht-model) vallen niet binnen de cao en ontvangen exorbitante salarissen waarvan zelfs jouw Ondernemingsraad niet mag weten hoeveel. De bonden vinden het ongepast om alle financiële problemen op de werknemers af te wentelen. Het wordt dus de hoogste tijd dat de directeuren/bestuurders in de eerste plaats op zichzelf bezuinigen. Zij vergelijken zich zo graag met echte ondernemers, maar die voeren hun bedrijf voor eigen rekening en risico en niet op kosten van de gemeenschap. Omdat onze directeuren/bestuurders wel de mond vol hebben over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, dienen zij dat eens waar te maken door hun salaris binnen de cao onder te brengen.