Vooral bij de persoonsgebonden budgetten werd meer gefraudeerd dan vorig jaar. Het bedrag dat daarmee was gemoeid liep op van 85.000 euro in 2007 tot 400.000 euro in 2008. Zorgverleners waren verantwoordelijk voor circa 70 procent van het fraudebedrag. Maar ook verzekerden frauderen geregeld, aldus Achmea. De opgespoorde fraude was 700.000 euro hoger dan in 2007.
Meer over fraude in het dossier persoonsgebonden budget (pgb)
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Foto: Stock.xchng
Mijn dochter had twee intake gesprekken van 45 minuten bij een psycholoog in opleiding. Deze psycholoog stelde op grond van deze intake een diagnose. Mijn dochter 12 jaar. Ze tekende de behandelovereenkomst met DBC niet. Ik als vader vroeg elders een onderzoek second opininion aan. Haar moeder kon deze dbc gebruiken in een echtschedingsprocedure. Behandeling van onze dochter vond er nooit plaats.
Zilveren-kruisAchmea keerde €3200 uit aan de zorgverlener. Toen ik daar iets van zei, zeiden ze dat er een behandelovereenkomst was.
Er was volgens de WBGO geen behandelovereenkomst voor mijn dochter. Moeder sloot op grond van die diagnose met een eigen behandeloverkomst voor 5 gesprekken. De kosten waren €3200 !
Ik ben benieuwd waar die fraude nu precies uit bestaat. Mijn ervaring is bij intensieve controle dat wat eerst door het zorgkantoor als onterecht beoordeeld was, na bezwaar toch terecht bleek. Verder ben ik benieuwd of deze fraude anders is dan wat gebeurt bij de grote instellingen, bij zorg in natura. Ook daar gebeuren zaken die je als fraude kunt betitelen.