Het experiment omvat de gezamenlijke zoektocht van zes gemeenten (Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, Eindhoven, Groningen en Enschede) en het Rijk (BZK & VWS). Bij een multiprobleemgezin zijn vaak verschillende hulpverleners betrokken. Maar de hulpverleners weten vaak niet van elkaar wat zij precies doen. Een betere samenwerking maakt de hulp effectiever.
Regie
Om tot die betere samenwerking te komen, wordt in het experiment de regie en het mandaat bij één hulpverlener gelegd. Door deze opzet ontstaat meer rust in de gezinnen en wordt de hulp beter op elkaar afgestemd. Dit heeft weer minder escalaties tot gevolg, wat weer tot bijvoorbeeld minder schooluitval leidt. Of tot minder kosten van opvang en justitie.
Positief
De ambassadeurs van het experiment, Marcel van Gastel (directeur-generaal Jeugd en Maatschappelijke Zorg VWS) en Hans Martin Don (directeur Centrum voor Wonen, Zorg en Welzijn Limburg/Brabant) zijn ‘verheugd’ met het resultaat van 2,5 jaar experimenteren. ‘Hoewel de resultaten van de aanpak niet altijd wetenschappelijk onderbouwd kunnen worden, laat de praktijk verbeteringen zien en zijn er positieve verhalen uit de wijken te horen. Dat is iets om op verder te bouwen.’ Het is de ambassadeurs vooral bijgebleven dat hoe het stelsel, wetgeving of financiering ook georganiseerd is, er altijd oplossingen zijn. Binnen de kaders is heel veel mogelijk, aldus Van Gastel en Don.
Publicatie
De resultaten van het experiment en de ervaringen van de gemeentelijke projectleiders zijn te lezen in het eboek ‘Aan de slag achter de voordeur, van signaleren naar samenwerken’. Deze publicatie moet een antwoord bieden op de vraag ‘hoe te beginnen?’ Deze vraag stellen veel projectleiders zich als ze de opdracht krijgen een aanpak één gezin, één plan, één regisseur op te zetten. Ook staat er een methode in om uit te rekenen wat de ‘Achter de voordeur’-aanpak in geld oplevert.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: VWS
Fraai is dat, wij hebben dringend hulp nodig en bij ons word het wegbezuinigd.
AWBZ begeleiding individueel-groep en KV.
Dus als je geen hulp wil, krijg je hulp opgedrongen…..?
En wie spoort er nu niet?