De hotels zijn veelal opgezet met behulp van buurtbewoners. Ze leveren het ontbijt, wassen het beddengoed, werken als kapper of geven een kamerconcert. ‘In feite is de wijk het hotel. Je kunt dineren bij mensen thuis. Of je kijkt een film bij een familie met een thuisbioscoop’, vertelt Iebèl Vlieg van Hotel Thuispaleis in de Tarwewijk op Rotterdam-Zuid. In deze achterstandswijk, waar veel problemen inmiddels zijn opgelost, wonen veel thuiswerkers. Die krijgen met het project extra werk en dus inkomsten, maar ook meer contact met buurtgenoten.
Kunstenaarsproject
In de Haagse buurt Transvaal opende in 2007 voor circa 1,5 jaar een wijkhotel. Daar konden gasten een kamer huren in een slooppand, waar kunstenaars en lokale winkeliers de ruimtes omtoverden tot slaapvertrekken. ‘Het was een eenmalig kunstenaarsproject. We experimenteren veel in de stad, maar de kosten wogen niet op tegen de baten’, aldus een gemeentewoordvoerder. Ook de gemeente Zwolle onderzoekt of een soortgelijk hotel haalbaar is. Rond de zomer moet dat duidelijk zijn.
Zelf bedruipen
In de Tarwewijk heerst een ander sentiment. Daar opende begin december Thuispaleis. ‘Je wordt er niet rijk van. We moeten het financieel ondersteunen, maar verwachten dat het hotel zich in twee jaar zelf kan bedruipen. We proberen de kosten ook laag te houden door afspraken te maken met de woningbouwvereniging’, aldus Vlieg.
Toegevoegde waarde
Iets verderop, aan de Pretorialaan in de Afrikaanderwijk, draait al weer enkele maanden het project Kus & Sloop zeer succesvol. Onder die naam zijn vijf woningen die moeten worden opgeknapt, ingericht als hotelkamer. Mensen kunnen zo op een opvallende manier kennismaken met een typische emigrantenwijk. Het project is volgens initiatiefnemer, woningcorporatie Vestia zeer succesvol. ‘Deze maand hebben we meer dan negentig overnachtingen gehad’, aldus manager Liesbeth Groeneveld. Net als in de Tarwewijk is alles lokaal betrokken. Omdat Vestia gelooft in de toegevoegde waarde van het project voor de wijk, wil ze komende maanden beslissen of het na de renovatie op een andere manier wordt voortgezet.
Hard werken
In de Groningse Korrewegwijk zijn vorig jaar woningen tot hotelkamer ingericht als werkervaringsplek. ‘We hebben drie bovenwoningen en een benedenhuis. In totaal zijn er negen kamers beschikbaar’, vertelt projectleider Gijs Jansen. Het project Stee in Stad wordt nu nog ondersteund met welzijnssubsidie, maar die is eindig. ‘We moeten nog hard werken aan de naamsbekendheid, omdat we over drie jaar rendabel moeten zijn.’
Marketingbudget
De bezettingsgraad lag afgelopen jaar op 27 procent, terwijl op 50 procent was gerekend. De kans is aanwezig dat dit goedbedoelde initiatief het uiteindelijk niet redt. Dat ligt volgens Jansen aan onvoldoende marketingbudgetten om Stee in Stad op de kaart te zetten.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>
Bron: ANP/Foto: Robert Vos (ANP)
Hallo! Wij zijn een leerwerkbedrijf in Amsterdam en samen met Ymere (eigenaar) beheren wij (als exploitant) een B&B hier in de Van der Pekstraat, een Vogelaarwijk in Amsterdam Noord. Door haarzelf geopend in 2008!
Dit beheer doen wij met onze ‘deelnemers’, probleemjongeren die wij onder de hoede van vakspecialisten, werkervaring bijbrengen om zodoende weer een plaats in de werkende maatschappij te kunnen krijgen. Ik zou graag met u een afspraak maken om hierover van gedachten te wisselen.
Met hartelijke groet,
Annemarie Semeijn, 0651920378