Door Carolien Stam – ‘Een Marokkaanse Nederlandse denktank’ om organisaties en beleidsambtenaren te adviseren over preventie en aanpak van criminaliteit onder Marokkaanse jongeren. Dat stelt Ibrahim Wijbenga voor als een van de taken van het netwerk van professionals uit de Marokkaanse gemeenschap. Wijbenga is een van de initiatiefnemers van het Manifest ‘Stop criminaliteit Marokkaanse jongeren’. Daarin roepen zo’n 35 professionals en organisaties van Marokkaanse afkomst hun achterban op zelf te voorkomen dat hun jongeren ontsporen.
Niet verantwoordelijk
In een artikel in De Volkskrant vertellen oprichters van de actiegroep dat succesvolle Marokkaanse Nederlanders lang de gedachte koesterden dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de overlast van criminele jongeren uit hun gemeenschap. Maar zij raakten ervan doordrongen dat de negatieve berichten schadelijk zijn voor de gemeenschap. En dat de aanpak van Justitie en welzijnsorganisaties onvoldoende werkt.
Tafelvoetbal
In de Volkskrant vertelt een Marokkaanse politieagent dat ‘het buurthuiswezen in twintig jaar niet is veranderd. Tafelvoetbal en loltrappen, geen enkele educatie. Vaak worden in buurthuizen criminele plannetjes gemaakt.’ Frustrerend vindt hij dat de grote welzijnsorganisaties nauwelijks ideeën toelaten die opborrelen vanuit de gemeenschap zelf.
Praktisch
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de ministeries van Justitie, Wonen, wijken en integratie, Binnenlandse zaken en Jeugd en gezin hebben net plannen om met 22 gemeenten samen te werken om de overlast, criminaliteit, schooluitval en werkloosheid van Marokkaanse jongeren te verminderen. Ze gaan praktische, succesvolle oplossingen met elkaar delen. Voorop staat dat tegen criminaliteit en overlast hard moet worden opgetreden.
Adviseren
De ondertekenaars van het manifest willen instanties en ambtenaren adviseren over de aanpak van criminele Marokkaanse jongeren. ‘Ze zijn de gehele samenleving tot last, maar krijgen te weinig kwalitatieve aandacht.’ De actiegroep wil dat de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap haar verantwoordelijkheid neemt.
Op hun huid
In het manifest schrijft de groep dat een netwerk van professionals zowel preventief als corrigerend kan optreden. ‘Preventief door jongeren die dreigen te ontsporen vroegtijdig te signaleren en door de lokale gemeenschap en haar leiders worden gecorrigeerd.’ Criminele jongeren moeten ‘op hun huid worden gezeten, onder druk gezet en continue worden gevolgd. Hierbij richten we ons niet alleen op jongeren, maar ook op hun ouders en opleidingsinstituten.’
Moskeekoepels
De actiegroep wil verder advies geven aan professionals die zich met Marokkaanse jeugdcriminaliteit bezighouden. ‘De Marokkaanse moskeekoepels zullen nauw worden betrokken bij preventie en bestrijding. Er zal eveneens nauw worden samengewerkt met jeugdinrichtingen en gevangenisimans.’
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.