De opnamestop bij ggz-instellingen zal zich in estafette vorm langs de instellingen verspreiden vanaf 27 juni. De actie is vooral gericht op de invoering van een eigen bijdrage voor ggz-patiënten. De eigen bijdrage is discriminerend, stigmatiserend en onbetaalbaar voor de meest kwetsbare patiënten. GGZ Nederland verwacht dat mensen met psychische problemen noodzakelijke zorg zullen gaan mijden, met alle gevolgen van dien voor henzelf en voor de leefbaarheid en veiligheid in Nederland.
Per Saldo
Belangenvereniging PerSaldo van mensen met een pgb verwacht donderdag 23 juni ruim 1000 actievoerders in Den Haag bij elkaar te krijgen om actie te voeren. Die dag worden de bezuinigingen in de zorg in de Tweede Kamer besproken. Op een groot tv-scherm kan het debat op het naastgelegen Plein rechtstreeks worden gevolgd.
Bezuinigingen
Minister Schippers van VWS kondigde vorige week aan 600 miljoen euro te willen bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De minister wil ook bezuinigen op het pgb. De toekenning van een pgb moet worden beperkt tot cliënten met een verblijfsindicatie, die dus zorg thuis ontvangen in plaats van verblijf in de instelling. Op dit moment kunnen alle mensen met een beperking of chronische ziekte een pgb aanvragen.
Kaalslag
De GGZ-koepels laten weten dat, naast de gevolgen voor de patiënten, de maatregelen van de minister ook grote gevolgen hebben voor de instellingen. Het is een onnodige en onevenredige kaalslag voor de sector, aldus GGZ Nederland. ‘De ggz is verantwoordelijk voor 10 procent van de omzet in de zorg, maar krijgt nu 35 procent van de bezuinigingen in de zorg in de schoenen geschoven.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP