Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actiz: ‘Problemen Meavita niet alleen door mismanagement’

De VVD wil een parlementair onderzoek naar het uiteenvallen van zorginstelling Meavita. Het onderzoek moet aantonen wat precies de oorzaken zijn. Ligt de teloorgang aan mismanagement en melagomane bestuurders of ook aan regelgeving en bezuinigingen? Brancheorganisatie ActiZ pleit eveneens voor onderzoek en roept de politiek op om de situatie in een bredere context te zien.
Actiz: ‘Problemen Meavita niet alleen door mismanagement’

Door Alexandra Sweers – Veel problemen in de zorg zijn mede een gevolg van het huidige speelveld, vindt brancheorganisatie Actiz en het is te simpel om de problemen van Meavita alleen af te doen als gevolgen van mismanagement. Voorlichter Marleen Scheurkogel: ‘De hele thuiszorgsector wordt in een kwaad daglicht gesteld, wanneer er alleen maar gesproken wordt over topsalarissen.’

Ontvlechten
Meavita, gefuseerd met Sensure, Thuiszorg Groningen en Vitras, verkeerde eind 2008 in grote geldnood en moest daarom noodgedwongen ontvlechten. Eerder werd al bekend dat werkmaatschappijen Sensire, Vitras CMD en de Wielborgh hun eigen weg gingen. Staatssecretaris Bussemaker besloot de zorginstelling niet financieel te steunen. Thuiszorg Groningen en Meavita West dreigden failliet te gaan, maar dat gevaar is volgens de instelling nu geweken.

Rode cijfers
ActiZ legt de problemen in de thuiszorg bij de vele bezuinigingen sinds 2004 en de vele regels in het speelveld van zorgondernemers. Scheurkogel: ‘Sectorbreed zijn er enorme bezuinigingen geweest. Gemeenten onderhandelen met maximumtarieven, bij de overhelveling van de AWBZ naar de Wmo is ook bezuinigd en budgetten voor bijvoorbeeld preventieprogramma’s zijn gehalveerd. De spelregels worden daardoor lastiger voor de zorgaanbieders.’ De brancheorganisatie stelt dat ruim 70 procent van de thuiszorg in de rode cijfers beland. Dit betreft niet alleen grote maar ook kleine instellingen.

Noodzaak
De marktwerking in de zorg is ook een boosdoener. ‘Veel zorgaanbieders willen alleen goede zorg leveren en hebben niet zo veel verstand van marktwerking. Van VWS wordt samenwerking verwacht, terwijl de NMa eist dat er geconcurreerd wordt. Of de situatie van Meavita bevestigt dat grote fusies in de zorg niet werken, weet ik niet. Zorgaanbieders fuseren deels uit noodzaak om mee te kunnen doen bij de aanbesteding of om andere voordelen te behalen uit schaalvergroting. Er zijn ook goede voorbeelden van fusies’, aldus de voorlichter.

Steigeren
Niet alleen de branche moet zorgen voor kwaliteit in de zorg, de overheid heeft evengoed een taak om de kwaliteit van beleid en regelgeving te verbeteren, stelt ActiZ. ‘Bijvoorbeeld bij de invoering van de zorgzwaartebekostiging krijgen aanbieders nauwelijks de tijd om hun draai te vinden. Terwijl er heel wat haken en ogen aan zitten. Er wordt meteen gesteigerd als het niet meteen goed gaat. Een parlementair onderzoek moet uitwijzen wat er misgaat met de regelgeving in het speelveld van zorgaanbieders zodat Bussemaker actie kan ondernemen’, aldus Scheurkogel.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.