Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Actiz voorziet wachtlijsten door korten op AWBZ

Door regiobudgetten en productieplafonds voor de AWBZ-zorg af te schaffen, kan de zorg direct geleverd worden waar het nodig is. Brancheorganisatie ActiZ – verpleging en verzorging – wil op die manier bezuinigingen op de AWBZ invullen en tegelijkertijd de bureaucratie verminderen.
Actiz voorziet wachtlijsten door korten op AWBZ

In plaats van vooraf productieafspraken te maken, moeten zorgkantoren de zorgaanbieders betalen voor geleverde zorg op basis van declaraties. Op die manier wil ActiZ de bezuinigingen op de AWBZ te lijf gaan. De brancheorganisatie vreest dat de extra korting die VWS aan de zorgaanbieders wil opleggen, ten koste zal gaan van het volume in de zorg. Minder mensen kunnen zorg krijgen en dat zal leiden tot wachtlijsten.

Kortingen
Voor 2010 wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opnieuw bezuinigen in de AWBZ-zorg. Naast een nieuwe efficiencykorting van €115 miljoen euro, worden zorgaanbieders nog eens met €91 miljoen gekort. Dat is het bedrag waarmee het budget in 2008 werd overschreden, omdat zorgaanbieders meer zorg boden dan was begroot. Volgens VWS kan de korting van 206 miljoen euro worden behaald als er scherper wordt ingekocht door zorgkantoren.

Scherper inkopen
Volgens ActiZ komt dat “scherper inkopen” neer op een tariefskorting. Maar de zorgaanbieders zitten al in de rode cijfers, zo bleek uit onderzoek afgelopen jaar, zij kunnen niet meer inleveren. De brancheorganisatie stelt nu voor om de financiële ruimte voor AWBZ-zorg beter te benutten. Door de limiet aan totale zorg binnen een regio op te heffen en een cliëntvolgende bekostiging in te voeren. Met zijn zorgindicatie kiest de cliënt zelf voor een zorgaanbieder, die bekostiging ontvangt voor de cliënten aan wie hij zorg biedt. Dat is veel minder bureaucratisch en kostenbesparend, volgens ActiZ.

Limiet
Op dit moment sluit het zorgkantoor een contract met de zorgaanbieder over het aantal te helpen cliënten en wordt een limiet gesteld aan de totale zorg. Het budget voor AWBZ-zorg wordt nu per regio verdeeld en binnen de regio per zorgaanbieder. Raakt de zorgaanbieder zijn productieplafond, dan moet hij nee verkopen aan nieuwe cliënten, of de zorg uit eigen zak betalen. Tegelijkertijd is er wellicht in een andere regio nog ruimte. Om budget over te hevelen moet dan een bureaucratische procedure gevolgd worden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ActiZ / foto: ANP/Koen Suyk

1 REACTIE

  1. Hoe logisch klinkt dit voornemen? Niet meer dan, zou ik willen zeggen.
    De situatie is nu toch al tijden absurd. Een client heeft een geldige indicatie, dus recht op zorg. Gelukkig heeft hij niet gezien hoeveel formulieren er inmiddels al ingevuld, beoordeeld en herbeoordeeld zijn. Hij mag hiervoor een voorkeursaanbieder aangeven, dat klinkt allemaal mooi.
    Om vervolgens het antwoord te krijgen; Helaas, meneer, net te laat. Gisteren mijn laatste restje budget weggegeven aan uw overbuurvrouw…
    Alsof het wasmiddel van de aanbieding is uitverkocht!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.