Het wachten was op de leden van Federatie van Beroepsorganisaties in de Zorg (FBZ), die dus – naar verwachting hebben ingestemd met de nieuwe cao voor 430.000 werknemers in de verpleeg- en verzorgingstehuizen, de thuiszorg en de kraamzorg.
Afspraken
In de nieuwe cao voor 2012 en 2013 is een loonsverhoging van 2,2 procent afgesproken, verspreid over anderhalf jaar. Daarnaast worden de jeugdlonen gefaseerd afgeschaft en zijn er afspraken om met medewerkers grote contracten af te sluiten en de arbeidsduur uit te breiden. Verder gaat de wachtdienstvergoeding in de kraamzorg gefaseerd met 30 procent omhoog. Ook komt er een experiment waarin de regelruimte en autonomie van de professionals worden toegepast in de VVT.
Onderhandelingen
Eind mei bereikten de werkgeversorganisaties en de vakbonden na moeizame onderhandelingen een principe-akkoord. Het overleg strandde verschillende keren. De Avakabo FNV kon zich uiteindelijk niet vinden in het principe-akkoord en haakte af.
Bron: Twitter/ActiZ
Ik vind de ABVA/Kabo moet deze CAO verwerpen en als het bindend wordt verklaart, gelijk deze CAO opzeggen.
Het kan niet zo zijn dat kleine bonden de minderheid dus,de meerderheid zijn wil oplegd. dit hebben we net gehad in het kabinet.
Ik vind wel dat de kleinere bonden mee mogen onderhandelen maar niet de grotere op zij schuiven en de werkgevers hun gang laten gaan. Die komen wel voor zichzelf op.
@Nicole: dat CNV onderzoek moet je echt niet serieus nemen! Bekijk het maar eens. Slechts 20% van de ondervraagden kent de inhoud van de cao en is het hiermee eens! Hoezo draagvlalk? Ik ben lid van het CNV maar schaam mij diep voor mijn vakbond.
@Marijke Er blijkt juist wél een brede steun voor deze cao onder medewerkers in de zorg, zie bijvoorbeeld dit artikel op Skipr: http://www.skipr.nl/actueel/id11278-cnv-ziet-brede-steun-voor-cao-vvt.html
Gek zeg, het grootste gedeelte van de werknemers in de zorg is tegen deze CAO, door deze CAO verliezen we vele werkers in de zorg en zullen er ook weinig meer bijkomen. Het is een schande dat deze harde werkers geen betere CAO kunnen krijgen en wel 14,5 % salarisverhoging voor de toch al top verdieners.