Het team bestaat uit elf hulpverleners van bureau jeugdzorg, jeugdhulpverleningsinstellingen, een onderwijsbegeleidingsdienst, organisaties voor maatschappelijke dienstverlening, een kinder- en jeugdpsychiater, psychotherapeut en jurist. Het initiatief voor dit Adoptieconsultatieteam komt van de
Stichting Adoptievoorzieningen.
Specifieke hulp
Hulpverleners kunnen er terecht met vragen over de invloed van adoptie op een specifieke hulpvraag. Zo kunnen bijvoorbeeld slaapproblemen bij geadopteerde kinderen te maken hebben met verlatingsangst, en driftbuien zijn soms het gevolg van hechtingsproblemen.
Consult
Het Adoptieconsultatieteam kan gebeld worden door de hulpverlener, waarna er van gedachten wordt gewisseld over de manier waarop de adoptie een rol speelt in de problematiek van de cliënt. Daarna zullen veel hulpverleners weer verder kunnen. Als tijdens het consult blijkt dat gespecialiseerde hulp nodig is, denkt het Adoptieconsultatieteam mee over een mogelijke deskundige voor de cliënt in de eigen regio. Het is ook mogelijk een deskundige van het consultatieteam uit te nodigen voor een persoonlijk gesprek of een teamvergadering.
Team
De organisaties die bij het Adoptieconsultatieteam betrokken zijn: Bureau Jeugdzorg Eindhoven, Adoptieteam Horizon, de landelijke Fiom en Stade Fiom, de onderwijsbegeleidingsdienst ABCG in Groningen, TRIAS Jeugdhulp MFO in Overijssel, Mesos Medisch Centrum in Utrecht, en de Stichting Adoptievoorzieningen, afdeling Nazorg. Het team is aangevuld met een particuliere kinder-en jeugdpsychiater, een psychotherapeute en een juridisch adviseur.