Sommige klinieken gebruiken principieel geen medicijnen die de seksuele drift de kop in drukken. Daardoor kan een behandeling langer duren dan nodig. Volgens de RSJ kan het voorkomen datbdeze klinieken patiënten ‘een mogelijkheid voor goede zorg onthouden’.
Op de stoel
Tbs is gericht op beveiliging van de maatschappij, maar het is een zaak tussen arts en patiënt hoe de behandeling verloopt, aldus de raad in het advies aan minister Hirsch Ballin. Politici of beleidsmakers die een bepaalde behandeling aan een categorie delinquenten willen koppelen, gaan op de stoel van de behandelaar zitten.
Misverstand
Dat is een van de redenen dat het misverstand is ontstaan dat chemische castratie een standaardvoorwaarde is voor verlof. De medicijnen moeten worden gegeven als dat therapeutisch gezien nodig is en niet alleen om gevaar te verkleinen. Libidoremmers zouden dan ook niet als dwangmedicatie voorgeschreven moeten worden. Als een kliniek chemische castratie als voorwaarde voor verlof wil stellen, zou dat voornemen volgens de RSJ getoetst moeten worden.
Bijwerkingen
Belangrijk vindt de raad dat meer onderzoek wordt gedaan naar de effecten en bijwerkingen van libidoremmende middelen bij langdurig gebruik. Hirsch Ballin zou opdracht moeten geven voor dergelijk onderzoek.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/ foto: Lex van lieshout ANP