Zo heeft het personeel niet altijd de benodigde Verklaring Omtrent het Gedrag die moet voorkomen dat zedendeliquenten zich bewust aanmelden voor een baan waarin ze met kinderen werken. ‘Na een incident waarbij bijvoorbeeld een kind overlijdt, worden er bijna altijd plannen opgesteld om de risico’s te bepperken’, zegt hoofdinspecteur Gemma Tielen in de Volkskrant. ‘Maar als de inspectie een jaar later checkt of er echt wordt gewerkt volgens de nieuwe afspraken, blijkt dat in de praktijk lang niet altijd het geval.
Commotie
Na de dood van peuter Savanna in 2004 ontstond commotie, omdat hulpverleners de dood van het meisje niet hadden kunnen voorkomen. Savanna werd bij toeval dood in de achterbak van de auto van haar ouders gevonden. Het kind bleek lange tijd ernstig te zijn mishandeld en verwaarloosd terwijl er legio hulpverleners bij het gezin over de vloer kwamen. Niemand had ingegrepen. De les die de jeugdzorg eruit trok is dat hulpverleners meer moeten samenwerken.
Mis
In die samenwerking ging het bijvoorbeeld in Rotterdam mis. In 2009 stierven daar drie baby’s, terwijl er een nieuwe werkwijze was afgesproken tussen Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming, zo meldt de krant. De moeders van die baby’s waren allen bekend bij Bureau Jeugdzorg. ‘Hadden de hulpverleners gewerkt volgens de afspraken, dan was de kans een stuk kleiner geweest dat het zo vreselijk was misgegaan’, aldus Tielen.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/de Volkskrant/Foto: ANP/Roos Koole