Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afspraken maken melding kindermishandeling duidelijker

Verschillende partijen in de (geestelijke) gezondheidszorg en jeugdzorg hebben landelijke afspraken gemaakt over de uitwisseling van persoons- en medische gegevens bij vermoedens van kindermishandeling. Deze afspraken moeten misvattingen uit de weg helpen en zijn een voorbeeld voor regionale en stedelijke instellingen.
Afspraken maken melding kindermishandeling duidelijker
Foto: ANP

Op 1 juli 2013 treedt de wet verplichte meldcode in werking. Professionals in verschillende sectoren, waaronder de (geestelijke) gezondheidszorg, zijn vanaf dan verplicht om bij een vermoeden van kindermishandeling te handelen volgens een meldcode. Bij de melding en het onderzoek erna is de uitwisseling persoonsgegevens en medische gegevens vaak noodzakelijk Maar daarover bestaat nog onduidelijkheid.

Toestemming

Bijvoorbeeld of er wel toestemming is voor gegevensuitwisseling. Er is onduidelijkheid over hoe open de zorgverlener moet zijn over zijn vermoedens naar de cliënt. Ook bestaat er bijvoorbeeld het idee dat de zorgverlener toestemming moet hebben van de cliënt, voordat jok een melding kan maken. En de termijnen waarbinnen een melding moet worden gedaan, maken het soms lastig om op een zorgvuldige manier informatie over de situatie te geven.

Melding

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, de Vereniging Vertrouwensartsen Kindermishandeling, de Raad voor de Kinderbescherming, de KNMG en het Inter Provinciaal Overleg hebben nu gezamenlijk afspraken gemaakt. Deze gaan niet over of er wel of geen melding wordt gemaakt, maar over hoe de melding wordt gedaan en hoe daarna de uitwisseling van informatie in zijn werk gaat. Op basis van dit model kunnen regionale instellingen hun eigen werkafspraken maken, menen de initiatiefnemers. Voor zover dit nog niet is gebeurd is, want het is ‘beslist niet de bedoeling om bestaande werkafspraken opzij te schuiven’.

Beroepskracht

Een model dat op papier staat is belangrijk voor een goede samenwerking, maar de implementatie van de afspraken is nog belangrijker, zo lichten de makers toe. De beroepskracht die betrokken is bij de melding moet ook achter het model staan. Daarom heeft een aantal professionals de afspraken ook getoetst. Zo bleek ook dat er in het veld nog behoefte is aan scholing over het signaleren van kindermishandeling en het voeren van gesprekken met ouders over vermoedens.

 

Open het Model Samenwerkingsafspraken Melden Kindermishandeling hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.