Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Agressie van kind tegen ouder is groot taboe

Een op de tien meldingen van huiselijk geweld gaat over jongeren die een ouder mishandelen. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van TNO en kennisinstituut Movisie. ‘Het topje van de ijsberg,’ volgens onderzoeker Annemiek Goes.
Agressie van kind tegen ouder is groot taboe
Foto: ANP Roos Koole

Veel meer dan wordt aangenomen plegen jongeren vanaf 14 jaar geweld plegen tegen hun ouders. Van de 95.000 incidenten van huiselijk geweld die in 2012 bij de politie zijn vastgelegd, ging het in 10 procent om agressie van kinderen tegen hun ouders. Het gaat vrijwel altijd om jongeren die naast agressie ook gedrags-, psychiatrische en/of verslavingsproblemen hebben. Vaak zijn de slachtoffers de alleenstaande biologische moeders.

Steunpunten Huiselijk Geweld

Kennisinstituut Movisie en onderzoeksinstituut TNO hebben literatuuronderzoek gedaan, daarnaast zijn gegevens gebruikt die de Steunpunten Huiselijk Geweld gedurende drie maanden hadden geregistreerd. De steunpunten voor huiselijk geweld krijgen jaarlijks ten minste 2000 meldingen van oudermishandeling binnen. Plegers zijn meestal jongens – 87 procent. Biologische moeders zijn meestal slachtoffer – 62 procent. Geweld neemt na de 14-jarige leeftijd snel toe. Vaak is er sprake van geweld buiten het gezin. In 86 procent van de cases waren ook andere oorzaken voor geweld dan de problemen van de pleger zelf.

In 2012 zijn 95.000 gevallen van huiselijk geweld bij de politie gemeld. Dat blijkt uit de rapportage ‘Kijk…dan zie je het!’ van de politie. In 44,8 procent van de gevallen is het geweld gericht op de partner en in een kwart van alle incidenten is er alcohol in het spel. Lees hier nog meer belangrijke cijfers uit de rapportage >>

Topje van de ijsberg

‘De werkelijke omvang van dit geweld in Nederland is niet bekend’, zegt Goes. ‘Waarschijnlijk is die groter, omdat de meldingen het topje van de ijsberg zijn.’ Opmerkelijk is dat bij bijna twee derde van de plegers er al hulpverlening in huis was. Toch wordt de agressie van de kinderen jegens hun ouders niet snel herkend. Omdat de getroffen ouders zich ervoor schamen en niets zeggen, aldus de onderzoekers: ‘Ouders zijn bang voor hun kind en komen daar niet snel mee naar buiten. Ook voelen zij zich onvoldoende gehoord door de hulpverlening. Er heerst een groot taboe op dit onderwerp.’

Professionals

De onderzoekers doen enkele aanbevelingen om het taboe te doorbreken en het probleem van agressie van kinderen tegen ouders op te pakken. ‘Het onderwerp moet op de agenda van professionals staan en in publiekscampagnes aan de orde komen.’ Daarnaast is het volgens Movisie en TNO belangrijk dat agressie en geweld ter sprake komen bij de GGD-arts die de jongeren ziet rond hun 13de jaar in het voortgezet onderwijs. Professionele hulpverleners in de Steunpunten Huiselijk Geweld, in de jeugdzorg, GGZ en in het onderwijs moeten specifieker worden opgeleid in het signaleren van en omgaan met mishandeling van ouders.

 

Download hier het rapport “Huiselijk geweld door kinderen en jongeren tegen hun ouders”

 

Dossier Huiselijk geweld

Huiselijk geweld komt veel voor. Het treft mannen, vrouwen, kinderen en ouderen en komt voor in alle lagen van de bevolking en in alle culturen. Huiselijk geweld heeft veel gezichten. Het kan gaan om lichamelijk geweld, psychische mishandeling of seksueel misbruik, maar ook om verwaarlozing, schending van rechten, eergerelateerd geweld, vrouwenbesnijdenis en financiële uitbuiting. Bekijk hier het dossier huiselijk geweld >>

1 REACTIE

  1. Jammer dat niet de leeftijd lager gesteld is. Ook vanaf 9 jaar vindt het al plaats. Nog erger is dat het AMK en jeugdzorg zich afzijdig houden. De privacy van het kind gaat voor. Waar hebben we het nu over? Ja regelgeving zonder aan het kind en de opvoeders te denken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.