Jorrit Berenschot, arbeidsjurist en onderhandelaar van Sociaal Werk Nederland, is tevreden over de nieuwe Cao Welzijn. ‘Als eerste branche binnen het brede domein van zorg en welzijn hebben we een akkoord bereikt. En het is een mooi akkoord. We hadden al een eigentijdse cao die voldoende regelruimte biedt aan medewerkers en werkgevers, denk aan het loopbaanbudget en het individueel keuzebudget. Deze regelruimte wordt met de gemaakte afspraken verder verfijnd en daar waar nodig verduidelijkt.’
Complexer werk Cao Welzijn
CNV zegt op haar website over het akkoord: ‘Werkbelasting van werknemers blijft een belangrijk aandachtspunt in deze sector, mede door de druk op de gemeentelijke budgetten. Hierdoor wordt met steeds minder personeel hetzelfde, of meer, en vaak complexer werk verricht. Juist daarom komt er in de nieuwe cao speciale aandacht voor werkdruk, veiligheid en verzuim.’ De onderhandelaars van de drie partijen willen een programma starten om werkgevers en medewerkers met advies en (mogelijk deels gefinancierde) begeleiding te ondersteunen als het gaat om werkdruk, veiligheid en verzuim.
Loonstijging
FNV, CNV en Sociaal Werk Nederland hebben onder meer een structurele loonstijging afgesproken. Plan is om de lonen per 1 september 2019 met 3,25 procent te verhogen en per 1 juli 2020 nogmaals met 3,25 procent.
Voor wie?
De leden van CNV, FNV en Sociaal Werk Nederland mogen binnenkort stemmen op de cao. Als zij akkoord gaan, gaat de nieuwe cao in per 1 juli 2019 en geldt deze tot 1 juli 2021. Hij vervangt dan de huidige cao Sociaal werk, die inging op 1 april 2017. De nieuwe cao geldt voor de ruim 2.000 organisaties en bijna 60.000 werknemers in het brede veld van sociaal werk. Denk aan professionals in wijkteams en in buurten, in hulpverlening en maatschappelijk werk. Of in maatschappelijke opvang en vrouwenopvang, in peuterspeelzalen en jongerenwerk, in ouderenwerk en voor vluchtelingen.
De verdeling van de pensioenpremie tussen werkgever en werknemer wordt gelijk. Ofwel, de werknemer gaat meer afdragen/ betalen. Het voordeel dat hier voor de werkgever ontstaat (zie kopje pensioenpremie bij de nieuwe cao) zit verwerkt in het percentage van de loonsverhoging. Dit betekent dat de feitelijke loonsverhoging voor sociaal werk minder dan 3,25% bedraagt!! De cijfers worden hier dus mooier gebracht dan ze daardwerkelijk zijn ook omdat de inflatie momenteel 2,9% is. De koopkracht blijft dus gelijk. Het wordt gepresenteerd als zijnde een overwinning maar feitelijk is er geen vooruitgang. Andere sectoren krijgen meer loonsverhoging zonder dat ze hierbij moeten inleveren. Ik hoop dat iedereen de voorwaarden nog eens goed leest. Een ‘nee’ of tegen stem zou hier volkomen terecht zijn.
Sure, as a WLZ-PGB Budgethouder with a permanent 24/7 indicatie, I, too, would want my zorgverleners to be paid a higher minimum loon. However, each time their hourly rates are increased, there is no corresponding increase in our WLZ-PGB annual budgets.
Their hourly rate increases only lead to fewer care hours!
Please try to think about how to deal with the consequences of higher hourly rates without also working to make sure that there are no corresponding decreases in patient care as a result.
Furthermore, I cannot afford to hire B.I.G.-registered Dutch-speaking nurses. I cannot even find non-Dutch, European Union nationals with any nursing training at all.
There are well-known ways to remedy nursing shortages. To expect the Dutch schooling system to fill this shortage with a graying population makes only sense to those who have no idea how to match future shortages with future nursing graduates even from within the EU.
Seniors will soon be dying in their own excrement, starving, or for not receiving their life-supporting meds.
Who will be held to responsible and to blame for this oncoming catastrophe?