Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 9500 meldingen over verspilling

Het meldpunt ‘Verspilling in de Zorg’ heeft een paar dagen na de lancering op 25 mei al meer dan 9500 meldingen opgeleverd. Het doel van het meldpunt is om inzicht te krijgen in waar verspilling voorkomt en welke mogelijke oplossingen hiervoor te bedenken zijn.
Ruim 9500 meldingen over verspilling

Alle mensen die met de zorg te maken hebben kunnen verspilling melden op www.verspillingindezorg.nl Gedacht kan worden aan verspilling van geneesmiddelen of hulpmiddelen, verspilling binnen een zorgverleningstraject of binnen een zorginstelling. Het gaat om alle zorgkosten die gemaakt worden, zonder dat het voor de cliënt of patiënt iets oplevert.

Oplossingen

Achter het meldpunt, een programma van VWS, zit een samenwerkingsverband van verschillende veldpartijen zoals patiëntenorganisaties, mantelzorgers, artsen, apothekers, verpleegkundigen, andere zorgverleners, zorgverzekeraars, werkgevers en producenten. Zij gaan zich, in vier themagroepen, ontfermen over de binnengekomen meldingen en zoeken naar concrete oplossingen.



Behandelen


VWS verwacht een groot aantal meldingen en laat weten dat het om die reden niet mogelijk is om elke melding individueel te behandelen. Alle meldingen worden gecategoriseerd. Op die manier kan gekeken worden over welke soort verspilling de meeste meldingen gedaan worden. Daardoor kan gedurende de tijd blijken dat een bepaalde vorm van verspilling meer aandacht behoeft, of de ander juist minder.

Anoniem

Het melden is anoniem, daarom krijgt de melder niet persoonlijk bericht over zijn klacht. Wel is het mogelijk om door een nieuwsbrief op de hoogte te blijven van hoe de verspilling in de zorg wordt teruggedrongen. Voor sommige verspillingen is misschien geen oplossing mogelijk, waarschuwt VWS. Bijvoorbeeld omdat de oplossing duurder is dan de verspilling zelf. Dat zal dan ook goed uitgelegd worden, aldus het ministerie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.