De regeling uit 1997 die dit mogelijk maakte, houdt geen rekening met de gevoelens van slachtoffers en nabestaanden, zei staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) dinsdag in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Ze wil de wet daarom aanpassen. In de tussentijd wordt de zogeheten Fokkens-regeling per direct bevroren.
Verlof
Volgens Albayrak werd er in de afgelopen jaren ook amper gebruik gemaakt van de mogelijkheid, omdat er nauwelijks plaats was in de klinieken. Bovendien werkte de regeling niet goed, omdat veroordeelden die vervroegd naar de tbs-kliniek gingen, pas op verlof mochten nadat twee derde van hun straf erop zat. Van een volledige tbs-behandeling, waarvan verlof een wezenlijk onderdeel is, was dan geen sprake. De regeling is ook niet meer nodig, omdat inmiddels in vijf gevangenissen psychiatrische zorg wordt verleend. Daardoor is het mogelijk al tijdens de detentie psychisch gestoorde gevangenen te behandelen.
Onvrede
Recent bleek dat ex-marinier Paul S. uit Kerkrade, die tot twintig jaar celstraf en tbs is veroordeeld voor de viervoudige moord op zijn ex-schoonfamilie, mogelijk gebruik kan maken van de Fokkens-regeling. Nadat nabestaanden hun onvrede hierover hadden geuit, riep de VVD het ministerie van Justitie op in te grijpen en de regeling af te schaffen. Een woordvoerder van Albayrak kon nog niet aangeven of het besluit van de bewindsvrouw om de regeling te bevriezen ook betekent dat S. zijn cel volgend jaar toch niet mag verruilen voor een tbs-kliniek.
Albayrak kondigt de wetswijziging aan in een brief aan de Tweede Kamer, die woensdag met haar overlegt over het tbs-beleid.
Lees ook:
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Foto: ANP/Valerie Kuypers