De vraag die Boschloo zich stelde in haar onderzoek was: ga je aan de drank vanwege je depressie, of raak je depressief door de drank? Volgens de promovenda is daarop geen eenvoudig antwoord te geven, maar blijkt wel dat er een vicieuze cirkel bestaat waarbij verslaving aan alcohol en depressie elkaar veroorzaken en in stand houden.
Symptomen
Alcoholverslaving komt drie keer vaker voor bij patiënten met een depressie of angststoornis dan bij mensen zonder deze klachten. Depressieve of angstige patiënten hebben vaker een alcoholverslaving dan mensen zonder deze klachten. Angsten en depressieve symptomen zijn bovendien risicofactoren voor verslaafden om terug te vallen in hun oude patroon. Daarbij heeft alcohol negatieve invloed op een depressie of angststoornis.
Zorg
Volgens de promovenda pleiten de uitkomsten van haar onderzoek voor meer bewustzijn van de onderlinge relatie tussen depressie en alcoholverslaving. Zo zou een gedegen screening voor verslaving bij patiënten met een depressie en angsten de zorg kunnen verbeteren. Andersom zouden alcoholverslaafden ook gescreend moeten worden op depressieve en angstige symptomen.
Studie
Boschloo deed haar onderzoek op basis van gegevens van de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA). Dit is een onderzoek dat nog loopt en zich richt op de de ontwikkeling en het beloop van depressies en angststoornissen van bijna 3000 mensen. Het is daarmee één van de grootste studies in Europa.
Bron: VUmc/ANP-Photo