Uit een peiling van de Vereniging Nederlandse Gemeenten bleek onlangs dat 70 procent van de gemeenten beschikking wil hebben over de namen en adressen van de kwetsbare groep.
Privacy
Het probleem voor staatssecretaris Jet Bussemaker was de privacywetgeving. Het was de vraag of deze gegevens ook gedeeld mochten worden met de lokale overheid. Kriens liet vorige week weten dat het besluit is genomen.
Zachte landing
De Rotterdamse wethouder voor Zorg, Jantine Kriens deed het voorstel aan Bussemaker om de gemeente de namen van gedupeerden te sturen. ‘Ik wil de namen hebben van mensen die hun begeleiding verliezen. Met hen willen we als gemeente om de tafel om te kijken hoe we die veranderingen kunnen opvangen. Het betekent niet dat we alle consequenties van de bezuinigingen kunnen opvangen, maar we willen wel werken aan een zachte landing’, zei ze in november.Link: Rotterdam vraagt VWS lijst met gedupeerden AWBZ, 4 maart 2009
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Ondersteunende en activerende begeleiding is voor veel burgers enorm belangrijk om zoveel mogelijk te kunnen functioneren, kwaliteit van hun leven te handhaven en maatschappelijk te participeren (dat was toch de bedoeling?) Nu wordt deze dienst door geschoven naar de gemeenten, WMO. Hebben die dan wel gelden hiervoor , wat blijkbaar via de AWBZ te duur is? Kunnen zij het op misterieuze wijze goedkoper zonder beknotting voor gebruikers? Gemeente mogen weer zelf bepalen wat men hiermee doet. Weer de zoveelste rechtsongelijkheid voor burgers in dezelfde situatie! Makkelijk hoor om de meest kwetsbaren nogmaals te pakken (zijn vaak niet lastig, hebben de mede Nederlanders vaak geen last van). Moord en brand wordt er geschreeuwd indien kinderbijslag inkomensafhnakelijk zou worden gemaakt etc.