Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alle plekken toegankelijk voor mensen met beperking

Alle gebouwen, winkels, openbaar vervoer en ook websites moeten gewoon toegankelijk worden voor mensen met een beperking. Bedrijven kunnen geleidelijk beginnen met eenvoudige aanpassingen. Dat heeft de Tweede Kamer donderdag besloten.

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het VN-verdrag van de rechten van mensen met een beperking. Dat verdrag van de Verenigde Naties wil dat mensen met een handicap volledig mee kunnen doen in de maatschappij. Nederland telt ongeveer 2 miljoen mensen met een beperking.

Geen extra service
In aanloop naar de stemmingen over het VN-verdrag debatteerden de Tweede Kamerleden over verschillende amendementen. Twee belangrijke amendementen die zijn aangenomen gaan over algemene toegankelijkheid en over de rol van gemeenten bij de uitvoering van het VN-verdrag. Zo wordt toegankelijkheid geen extra service, maar de norm, zo laat de Iederin weten. Dat is de belangengroep voor mensen met een beperking en chronische ziekte. Ook moeten gemeenten in hun plannen voor de Participatiewet, de Jeugdwet en de Wmo beschrijven hoe zij willen werken aan de uitvoering van het VN-verdrag.

Verplichting
De vraag hoe strikt de regels voor vooral ondernemers moeten worden, verdeelde de Kamer en de regeringspartijen VVD en PvdA. De PvdA vindt het nodig om bedrijven te verplichten eenvoudige aanpassingen te doen zodat ook mensen met een beperking makkelijk naar binnen kunnen. De VVD vreesde dat ondernemers daardoor op kosten worden gejaagd en voor de rechter kunnen worden gesleept als ze niet meteen aanpassingen doen.

Als je lichamelijk gehandicapt bent, dan is Nederland een van de meest ontoegankelijke landen van Europa. Terwijl je dat niet zou verwachten. In Leiden is bijvoorbeeld maar één café rolstoeltoegankelijk en op maar één van de vier stations kun je met een rolstoel in en uit een trein stappen. >>

Eenvoudige aanpassingen
SGP en CDA kwamen met een compromis, waarmee een meerderheid kon instemmen. De komende tijd wordt exact bepaald wat eenvoudige aanpassingen in de praktijk betekenen. De regelgeving gaat uiterlijk op 1 januari volgend jaar in.

Toegankelijkheid
‘Vandaag is een historische dag voor mensen met een beperking’, stelt een van de motoren achter de veranderingen, PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk. ‘Zij kunnen straks zonder hindernissen gebruik maken van het openbaar vervoer, horeca bezoeken en websites raadplegen. Toegankelijkheid wordt de norm, ontoegankelijkheid de uitzondering.’ Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wilde de bedrijven niets opleggen. Maar volgens Van Dijk is de afgelopen jaren gebleken dat die vrijblijvende aanpak niet werkt.

sociaal bestek feb 2016‘Je beseft pas hoeveel obstakels er zijn als je zelf een beperking krijgt.’ Gerard de Nooij kreeg op zijn 23ste een motorongeluk met als gevolg een dwarslaesie. Hij kwam in actie met het platform Ongehinderd. Lees zijn verhaal in het februarinummer van Sociaal Bestek >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.