Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alleen maar blowen en gamen

Jongens uit goede gezinnen tussen de 16 en 24 jaar die soms jaren 'niets doen' op de bank behalve een beetje gamen en blowen. 'Absoluut een risicogroep voor depressie’, stellen hulpverleners in NRC Handelsblad van woensdag. Het is de druk om te presteren die hen stuurloos maakt.
Alleen maar blowen en gamen

Wat is er aan de hand met ‘bankhangende’ jongens die vaak al een paar afgebroken studies achter de rug hebben en een doelloos leven leiden? NRC Handelsblad sprak met huisartsen, studentenpsychologen, therapeuten, coaches en een beroepskeuzeadviseur. Zij herkennen het beeld en veel hulpverleners zien de druk om te presteren als een oorzaak van stuurloosheid bij jongens. Vooral in hogere milieus. Want zoonlief moet het liefst naar Oxford, drie keer in de week hockeyen en goede cijfers halen. Ze beginnen aan een studie, stranden vervolgens en weten daarna niet meer wat ze moeten doen.

Meisjes
Het verschijnsel is nog niet wetenschappelijk onderzocht. Ook of dit gedrag vaker voorkomt bij jongens dan bij meisjes is niet te bewijzen. Wel zou een verschil passen bij andere verschillen tussen jongens en meisjes. ‘Meisjes met problemen blijven meestal wel communiceren’, stelt een coach in de krant. Jongens trekken zich terug, waardoor huisartsen vaak maar het topje van de ijsberg zien.

Blowen
Uit onderzoek blijkt dat studie-uitval vaker voorkomt bij jongens. Meisjes halen bovendien gemiddeld sneller hun diploma. Meer jongens dan meisjes blowen bijna dagelijks. Meisjes melden zich drie- tot viermaal vaker bij de huisarts met depressiviteit, terwijl in 2009 bijna driemaal zo veel jongens als meisjes stierven aan zelfdoding.

Zingeving
Daarbij is het voor ouders vaak lastig om te bepalen of hun zoon normaal pubergedrag vertoont of daadwerkelijk hulp nodig heeft. Dat is moeilijk te onderscheiden, stelt Wico Bats van Brijder Verslavingszorg in het artikel. Blowen op zich is geen oorzaak van depressieve klachten. Hij ziet eerder een zingevingsprobleem bij deze jongens. ‘Waarom sta ik ’s ochtends op? Omdat ik naar mijn werk ga. Ik denk dat zij dat missen.’

Freewheelen
Verplichtingen van het leven zoals werk, trouwen en de zorg voor kinderen beginnen veel later dan vroeger. Jongeren kunnen hierdoor veel langer freewheelen, stelt ontwikkelingspsycholoog Gerrit Breeuwsma in het dagblad. Ook het gebrek aan structuur in het onderwijs zorgt ervoor dat er weinig of geen gevolgen zijn voor jongeren die niet komen opdagen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.  

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: NRC Handelsblad/Foto: ANP/Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.